fbpx Nils Kristian Reppen Hopp til hovedinnhold

Nils Kristian Reppen

Journalist/Infografikk Send e-post
BIlde av Nils Reppen

Innlegg av Nils Kristian Reppen som Journalist/Infografikk:

Ingvild Kjerkol, helseminister
Kjerkol felt for fusk

I dag kom beskjeden: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har fusket.

Kjerkols master: Fra A til stryk?

Torsdag får helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) trolig beskjeden fra Nord universitet om masteroppgaven hennes blir godkjent. En del av teksten fra oppgaven skal være kopiert fra sjefsykepleier Liv Heidi Brattås Remos masteroppgave fra 2015.

Jordmor sendte bekymringsmelding om doula

I februar sendte jordmor Lisbeth Kopperud bekymringsmelding om en doula som brukte tittelen jordmor. Nå har statsforvalteren konkludert med at doulaen brøt helsepersonelloven.

Heltidsandelen for sykepleiere øker

Heltidsandelen for sykepleiere har økt med 10 prosent på åtte år. For helsesykepleiere og jordmødre er økningen enda større.

Kjerkol lover nye virkemidler mot vikarbyråene

Økningen i bruken av vikarbyråene skal stoppes, og nå kommer nye virkemidler for å få det til. Disse blir kjent fredag da den nye nasjonale helse- og samhandlingsplanen skal offentliggjøres.

Steinkjer vil vrake Helseplattformen

Utrullingen av Helseplattformen kan få en knekk. Kommunedirektøren i Steinkjer kommune foreslår å si nei til journalsystemet.

Illustrasjonen viser en sykepleier som holder hånden opp som stopp-tegn.
Rasistiske ytringer: – Hva skal du tåle som sykepleier?

I desember i fjor falt en historisk dom mot en pasient som kom med hatefulle ytringer til sykepleiere på et sykehjem i Oslo. Hvor går grensen for hva en pasient kan si og hva du som sykepleier skal tåle? Dette mener ekspertene.

Illustrasjonen viser eldre mennesker som faller gjennom luften.
Nye råd skal forebygge fall blant eldre

Fall er den hyppigste ulykkestypen blant eldre, men mange fall kan forebygges. Det skal de nye nasjonale faglige rådene bidra til, ifølge Helsedirektoratet.

prisvinnerne i troms og finnmark
«Stoffavhengig» luemaker ble årets sykepleier

Årets sykepleier i Troms og Finnmark er Katrine Vinje Kleiven, berømt for å masseprodusere operasjonsluer til barn på eget initiativ. Ole Kristian Lundberg fra Harstad er Årets sykepleieleder.

ny styreleder i helseplattformen
Ny styreleder i Helseplattformen

Helseplattformen har fått ny styreleder, samme dag som Arbeidstilsynet starter sitt hittil største tilsyn med innføringen av journalsystemet på St. Olavs hospital.

kjerkol
Kjerkol tar grep på Helseplattformen

Problemer rundt innføringen av journalsystemet Helseplattformen i Midt-Norge har skapt uro og utløst store ekstra kostnader. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil nå ta grep for å bedre situasjonen.

Brenden sammen med Maiken Isachsen-Hagen (foretakstillitsvalgt ved St. Olav) og Tone Merete Fjelly (hovedtillitsvalgt St. Olav).
NSF: – Stopp utrullingen av Helseplattformen

Norsk Sykepleierforbund (NSF) frykter at merkostnadene ved innføringen av journalsystemet Helseplattformen tømmer sykehusene og kommunene for penger i løpet av 2024. NSFs andre nestleder vil stoppe utrullingen.

Jordmoren «Aisha» evakuert til Sør-Gaza

Jordmoren i Gaza, som Sykepleien skrev om i forrige uke, har nå reist lenger sør på Gaza-stripen. Israelske missiler treffer stadig flere sykehus på Gaza-stripen.

Slukker virtuell brann på sykehuset

– Det er mange flere tekniske apparater med inn på pasientrommene i dag. De kan starte en brann, sier sykepleier Frøya Evensen Moen.

personaldirektøren på SUS
SUS satser stort på heltidsstillinger

Stavanger universitetssjukehus (SUS) jobber iherdig for at flere helsefagarbeidere, leger og sykepleiere skal jobbe 100 prosent. Nå er de blant de best i landet på heltid for helsefagarbeidere, ifølge Delta.

sykepleier velger medisiner
Nedgang i pasientskader ved norske sykehus

Det var cirka 8000 færre sykehusopphold med pasientskader i 2022 enn i 2012. Over en tiårsperiode har det blitt tryggere å være pasient ved norske sykehus.

foto av ulykke
Traumeregister har rundet 10.000 pasienter

10 000 pasienter er registrert i Stavanger universitetssjukehus (SUS) sitt traumeregister. Det bidrar til økt kvalitet i behandlingen av traumepasienter.

leder for jordmødrene i nsf
– Stort steg mot et todelt helsevesen

Flere sykehus har ikke kapasitet til å gi tidlig ultralyd til gravide i sommer. – Folk får ikke likeverdig helsetilbud av det offentlige, sier Hanne Schjelderup, leder for jordmødrene i NSF.

collage av barn, alkotest og matbutikk
Nye regler som gjelder fra 1. juli

Dette blir nytt fra og med i morgen: Økt nettleie, mer barnetrygd, alkotest i tollen og ny regel for å skrive ut sykmelding.

gravid kvinne med målebånd
40 prosent av de gravide er overvektige

Antallet norske kvinner som oppgir vekt som tilsvarer overvekt og fedme rett før de blir gravide har økt betydelig de siste årene, melder Folkehelseinstituttet.

Bilde viser begravelse
Kraftig økning i antall døde i fjor

I fjor døde 45 947 personer i Norge. Det er en økning på 10,2 prosent dødsfall fra året før, viser tall fra Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister.

justisministeren
Kommisjon: Helseberedskapen er underdimensjonert

«Nå er det alvor», kaller Totalberedskapskommisjonen rapporten om Norges beredskap. – Vi har et betydelig behov for å forbedre beredskapen og nytenkning, sier justisministeren.

bøyum og nilsen i felt for røde kors
To sykepleiere får Florence-medaljen

Intensivsykepleier Åge Bøyum og operasjonssykepleier Hilde Marie Nilsen er tildelt Florence Nightingale-medaljen for sin mangeårige innsats for Røde Kors.

Pasient blir flyttet i seng på et sykehus
Kartlegging avdekker at sykehus ikke melder avvik

Sykehusene er lovpålagt å skrive avvik når alvorlige hendelser skjer. En kartlegging viser at over 60 prosent av erstatningssakene Norsk pasientskadeerstatning har gitt medhold, ikke finnes i sykehusenes avvikssystemer. 

Eldre par på stranden med grafer som viser endringen i levealder
Levealderen falt i 2022

Forventet levealder for menn var 80,9 år i 2022. Det er den største nedgangen fra ett år til det neste etter andre verdenskrig.

Marte og Oda i Tenk
Faktisk.no lanserer ny nettside om ung kvinnehelse

Feilinformerer influensere ungdommene om bruk av prevensjon? Faktisk.no sin nettsatsing «Tenk» ønsker å bli en viktig informasjonskilde for unge kvinner. Og kanskje helsesykepleiere.

Nestleder Brenden i NSF og OECD-tallene
NSF kritisk til Helsepersonellkommisjonens tallbruk

Norsk Sykepleierforbund (NSF) er kritisk til bruken av OECD-tallene i Helsepersonellkommisjonens rapport. Tallene viser at det er flere sykepleiere per innbygger i Norge enn i andre land. 

Bildet viser Kunnskapsminister Ola Borten Moe
Utdanner færre sykepleiere enn de blir bedt om

En oversikt over antall studieplasser viser at mange utdanninger er langt unna å utdanne flere sykepleiere, slik oppdraget fra regjeringen er. Færre søkere er noe av forklaringen fra utdanningene i nord.

KS: – Bemanningsbehovet må dempes

KS vil ha tiltak som demper bemanningsbehovet i helsevesenet. Spekter mener Helsepersonellkommisjonens rapport dokumenterer et stort behov for endring.

Avvikler kontorer med kvinnehelsetilbud

Stiftelsen Amathea, som gir støtte til kvinner etter abort, avvikler seks av ti kontorer og kutter 4,5 årsverk etter kutt i støtten fra staten.

Helselederpris til sykepleier og direktør

Direktør og sykepleier Øyvind Bakke ved Helse Møre og Romsdal er tildelt årets helselederpris. – En pris jeg knapt har turt å drømme om å få, sier han.

– Endringsviljen til sykepleierne har vært enorm

– Sykepleierne har lært seg løsningen raskt og de har vist en imponerende vilje til å omstille seg i en krevende arbeidshverdag i helsetjenesten, sier Ketil Hoven, en av 76 sykepleiere som jobber med å utvikle Helseplattformen.

– Helseplattformen fungerer godt for oss i dag

Helsesykepleier Yvonne Lauten Tveit i Trondheim kommune har åtte måneders erfaring med praktisk bruk av Helseplattformen, det nye journalprogrammet i Helse Midt-Norge. Her er hennes erfaringer så langt.

Dette er sykepleiernes fire stemmer

Svenske Anette Johnsson har forsket på hvordan sykepleiere snakker til pasienter og pårørende. Hun kom frem til at sykepleiere bruker fire ulike stemmer på jobb. Tre av de fire stemmene brukes gjerne samtidig, den fjerde er heldigvis minst brukt.

– Dette er så realistisk!

Maskinpistoler smeller. Minuttene teller. – Det er «train hard – fight easy» som gjelder. Her øves det på masseskader i Drammen.

Alle helseforetak på sparebluss

Pris- og lønnsvekst gjør at helseforetakene går med 3,4 milliarder i minus i 2022. Det må spares. Tillitsvalgte finner noen av tiltakene som urealistiske.

Bilde av Øystein olsen
– Det er aldri for sent å få vaksine

Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer sykepleiere til å anbefale gravide influensa- og koronavaksinene. Vaksinasjonsdekningen blant gravide er lav.

– Behovet for diabetessykepleiere er skrikende

Fagansvarlig for diabetessykepleie i Norsk Sykepleierforbund er begeistret etter nyheten om at Nord universitet høsten 2023 starter videreutdanning for sykepleier i behandling og omsorg av diabetespasienter.

– Kan trappe opp tiltak ved behov

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier regjeringen har planene klare dersom en ny koronabølge overbelaster norske sykehus.

Sykepleiere på vaktrom
70 svenske sykehus skal inspiseres

Høy arbeidsbelastning på sykehusene i Sverige gjør at det svenske arbeidstilsynet varsler inspeksjon av sykehusene. I Norge satser man på en kampanje om forsvarlige arbeidstidsordninger rettet mot sykepleiere.

NSF Student
Sigrid Husøy Larsen og Daniel Tørresvoll Stabu Leder NSF Student
Sigrid Husøy Larsen
Må vente et helt år for å få ta ny eksamen

Sykepleierstudenter som strøk på deltidsstudiet ved Universitetet i Tromsø (UiT) i vår, får ikke ta ny anatomieksamen før i desember 2023. Dermed går det to år til før de kan være ferdigutdannet. Mange vil slutte, hevder en av studentene.

Pasient døde av legionella

En pasient er død etter å ha fått påvist infeksjon med legionella på Stavanger universitetssjukehus. En omfattende kartlegging er i gang for å finne årsaken.

Helse Nord-sjefen går av

Administrerende direktør Cecilie Daae i Helse Nord har valgt å trekke seg fra stillingen av helsemessige årsaker.

Gir fullblod på 30 minutter

– Dette nye verktøyet kan bidra til å redde liv, sier sykepleier og blodtapper Solveig Maria Sivertsen.

Norges første butikksykepleiere

Mandag denne uken åpnet Norges første «klinikk i butikk» på Bjerke i Oslo. Hos Hjemmelegene er det ingen leger, kun sykepleiere.

Kraftig økning av pasienter under 50 år

Behovet for pleie- og omsorgstjenester i hjemmetjenesten i fremtiden knyttes ofte til eldrebølgen. En ny rapport viser at det er pasienter under 50 år som øker mest.

– Jeg begynte i vikarbyrå for å holde meg faglig oppdatert

Styret i Helse Nord diskuterte i dag fast ansatte spesialister som rekrutteres av vikarbyråer. – De rekrutterer der vi er mest sårbare, sa fagdirektøren i Helse Nord. Fast ansatte fortviler, noen har ekstrajobb for vikarbyråer.

Mange unge bergensere testes for gonoré

Helsestasjoner i Bergen rapporterer om økning i unge som tester seg for kjønnssykdommen gonoré. Bare den siste uken ble det registrert ti tilfeller.

Her brukes det flest ufaglærte

Dette kartet viser utviklingen i bruk av ufaglært arbeidskraft i hjemmetjenestene i kommunene. De geografiske forskjellene er store.

– Dyrere å ta praksis i Finnmark

«Alarmerende» og «skrikende behov» er uttrykk som brukes om det lave antallet sykepleierstudenter og om sykepleiermangelen i nord. 

Nedgang i sykefraværet i helsevesenet

I april, mai og juni 2022 endte egen- og legemeldt sykefravær på 6,5 prosent for alle næringer, ned åtte prosent fra kvartalet før. Det koronarelaterte sykefraværet går kraftig ned.

Skal lede 340 000 sykepleiere fra seks land

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen ble i dag valgt til president for Sykepleiernes Samarbeid i Norden (SSN). Dermed er hun talsperson for 340 000 sykepleiere i seks nordiske land.

OUS-ledelsen anklages for villedende informasjon

«Villedende og manglende» skrev fagforbundene om OUS-ledelsens fremtidig økonomiske plan etter siste styremøte 25. august. Legeforeningen har meldt ledelsen inn for brudd på hovedavtalen. Ti forbund inkludert NSF har sendt bekymringsmelding til styret.

Gir spesialsykepleiere 650.000 i lønn

– Dette er en kommune som går foran, og viser verdien av partssamarbeid med tillitsvalgte og arbeidsgiver, sier forbundslederen i NSF.

På sykepleierjakt i Arendal

Vi fant over 30 sykepleiere fra 28 ulike foreninger, partier og lag rundt omkring i Arendal sentrum ved et raskt fysisk søk tirsdag ettermiddag. Dette gjør de på Arendalsuka.

Katastrofetall for sykepleier­utdanningen i Danmark

Nye tall fra Danmark viser en kraftig nedgang i antall søkere til sykepleierstudiet. – Resultatet er en bombe for et allerede sønderskutt helsevesen, mener den danske sykepleierforeningen.

Dobbelt så mange koronautbrudd i helsetjenesten

Antall utbrudd i helsetjenesten økte fra 11 til 22 i forrige uke, skriver FHI. Antall innleggelser med covid-19-sykdom på sykehusene øker, men ikke på intensiven. Samtidig øker flere sykehus beredskapen.

WHO vil ha global satsing på psykisk helse

Det trengs betydelig bedring av den psykiske helsehjelpen på globalt plan, mener WHO. Tilfellene av depresjon og angst økte med 25 prosent under pandemiens første år.

To sykepleiere med i nytt abortutvalg

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har funnet plass til en helsesykepleier og en jordmor i det nye abortutvalget som ble oppnevnt i statsråd i dag, 17. juni.

81 skadd i fjor – 10 i år

Ulykker med elsparkesykler på nattetid er kraftig redusert i hovedstaden de to siste månedene, ifølge overlegen på skadelegevakten.

Kan gå tom for medisin mot øyeinfeksjon

Apotekene og Legemiddelverket henter inn erstatningsmedisiner for øyeinfeksjonsmedisinen Kloramfenikol fra Takeda. Apotekene begynner å gå tomme.

Økning i krefttilfeller i 2021 

Brystkrefttilfeller økte med 15 prosent i 2021. Antall krefttilfeller totalt økte med 4,2 prosent, ifølge Kreftregisteret.

Følger kolspasienter via smarttelefonen

Åtte kolspasienter med smarttelefoner i Ringebu kommune er nå del av EU-prosjektet SMILE. Den største utfordringen så langt har vært jussen, sier forskningsleder Jan Håvard Skjetne ved Sintef.

Ingen sykepleiere i den tredje Koronakommisjonen

Blant de tretten utvalgte medlemmene til Koronakommisjon som skal granske hele pandemien finnes det ingen sykepleiere, etter hva Sykepleien erfarer. – Vi er den aller største yrkesgruppen som har stått i dette, vi burde vært representert, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.

Jordmormangel: ABC-enheten er stengt i sommer

I Oslo holder ABC-enheten på Ullevål sommerstengt. Ferieavviklingen gjør at de ikke har nok folk til å holde fødselstilbudet åpent i sommermånedene. Samtidig tilbys færre jordmødre fra vikarbyråene på grunn av den generelle jordmormangelen i Skandinavia.

Helse Fonna skal spare 69 millioner

Etter årets to første måneder har Helse Fonna et negativt resultat på nærmere 60 millioner kroner. Avtalen om ekstra godtgjøring har kostet. Nå skal det spares.

Oppdaget alvorlig datainnbrudd i ambulansetjenesten

– Helse Nord anser dette som et alvorlig datainnbrudd. Vi har ikke tilstrekkelig oversikt per nå til å kunne si om opplysninger er hentet ut av systemet, sier direktøren i Helse Nord.

FHI vet ikke når influensasesongen når toppen

Vanligvis er influensatoppen passert på denne tiden av året. Men de siste ukene har andel positive prøver doblet seg ukentlig. Det er også en kraftig økning i sykehusinnlagte og FHI forventer flere.

25 000 finske sykepleiere i streik

På fredag 1. april gikk 25 000 finske sykepleiere ut i streik. Kravet er 3,6 prosent lønnsøkning hvert år i fem år i tillegg til vanlige lønnsforhandlinger.

Truer pasientsikkerheten for barn og unge

Etter to år med pandemi henvises flere barn og unge, de blir stadig yngre og tilstandene deres er mer alvorlige. Og barn med spiseforstyrrelser øker, viser Ukoms nye rapport.

Ukrainske sykepleierflyktninger kan bli medhjelpere

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å avklare enkelte forhold rundt ukrainske flyktningers muligheter til å få godkjent sine helsefaglige kvalifikasjoner i Norge. Men trolig kun som medhjelpere.

Disse kommunene vil ta imot ukrainske flyktninger

Over 300 kommuner har sagt de vil ta imot ukrainske flyktninger. Sju har sagt nei og 48 har ikke svart. I kartet under kan du se hvor mange flyktninger din kommune sier de vil ta imot.

Tidligere koronasyke kan få utsatt operasjonen

Pasienter som skal inn til undersøkelser og operasjon på Sykehuset Telemark blir bedt om å ta kontakt på forhånd, dersom de har vært koronasyke for under tre måneder siden.

Fra hjelpepleier til professor i sykepleie

Redaktør for Sykepleien Forskning, Edith Roth Gjevjon (52), er i høyskolestyret gitt opprykk til professor i sykepleie ved Lovisenberg diakonale høyskole etter sakkyndig vurdering.

Koronafraværet går ned

Forrige uke ble det registrert 2500 færre koronasyke personer. Helse- og sosialtjenester er ikke lengre den næringen med andelen flest nye koronasyke.

Dette glemte de igjen i pasienten under operasjonen

De siste ti årene har Norsk pasientskadeerstatning mottatt 116 meldinger om utstyr som ligger igjen i pasienten etter operasjoner. Det er operasjonssykepleierne som har ansvaret for å telle opp utstyret etter at operasjonen er ferdig.

En av fire ansatte på St. Olavs hospital er sykemeldt

På St. Olavs hospital i Trondheim er en av fire ansatte syke på enkelte avdelinger. På Sykehuset Innlandet er opp til en tredjedel sykemeldt. Samtidig øker antall innlagte med koronasykdom, men få må på respirator.

Bildet viser ulike mennesker og yrker
Hva gikk galt med nasjonalt helsepersonellregister?

Registeret for reservepersonell som Helsedirektoratet opprettet i mars 2020, hadde nesten 10 000 registrerte på det meste, men ser ut til å ha blitt lite brukt. Det fikk kritikk av koronakommisjonen og nå skal ordningen evalueres.

NSF: – Viktig bidrag til å løse utfordringene

Regjeringen sendte forrige uke ut et forslag på høring om heltid som hovedregel i arbeidslivet. Slik reagerer Norsk Sykepleierforbund (NSF) og deres motparter. Nesten 40 000 sykepleiere jobber deltid i dag, ifølge NSFs tall.

Godkjente dyr medisin for barn med SMA

Beslutningsforum har sagt ja til innføring av Evrysdi (risdiplam) som behandling for barn fra to måneder med spinal muskelatrofi (SMA). De som allerede finnes omtales ofte som «verdens dyreste medisin».

Boligmarkedet: – Oslo og omegn er utilgjengelig for sykepleiere

En vanlig lønnet sykepleier har kun råd til å kjøpe én til tre prosent av boligene på det sentrale Østlandet, ifølge sykepleierindeksen 2021 fra Eiendom Norge. Den viser at det aldri har vært dyrere å eie egen bolig, relativt til inntekt.

Dette påvirker om koronatiltakene endres

Kan beredskapsnivå, vaksinering av helsepersonell og sykefravær blant sykepleiere påvirke varslede endringer av tiltak? Espen Rostrup Nakstad, i Helsedirektoratet, svarer.

140 000 helseansatte har ikke fått boosterdosen

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at 34 prosent av de ansatte på sykehusene ikke har fått boosterdosen hittil. I primærhelsetjenesten har halvparten – 51 prosent – tatt den tredje dosen.

Sagt i 2021: «Det var den pandemien»

Fra vaksineoptimisme og gjenåpningsjubel til nye mutasjoner, smitteøkning og førjulsrestriksjoner – her er noe av det som har blitt sagt og skrevet i pandemiåret 2021.

Over 3300 sykepleiere registrert som uvaksinerte

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) er det fortsatt 3380 sykepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre og ambulansepersonell i Norge som er uvaksinert mot koronasykdom. Helsedirektoratet mener det må drøftes om vaksiner kan kreves allerede ved studiestart og ansettelse i fremtiden.

Bildet viser Astrid Bø, i en collage med motiv fra julekalenderen.
Driving home for testing

Selv om det ikke er så gøy å ta koronatest, skal det være hyggelig å komme til juleteststasjonen i Larvik.

Bildet viser et juletre kledd i smittevernutstyr, omgitt av seks intensivleger.
Her er dr. Chris Mas

Elsket av legene, satt til verden av sykepleierne. Klar til å drysse kunnskap.

Ekspertene om tredje dose: – Ikke vent på omikronvaksinen

Hvilke vaksiner beskytter deg best mot omikronvarianten? Dette og flere spørsmål har Sykepleien fått svar på av to eksperter. Hittil har 56 prosent av norsk helsepersonell tatt tredje dose i primærhelsetjenesten og 70 prosent i spesialisthelsetjenesten, ifølge FHI-tall per 9. januar 2022.

Illustrasjon av korona-viruset. Foto: Mostphotos
Norge har passert 1.000 koronadødsfall

Over 1000 koronarelaterte dødsfall er nå registrert i Norge. Ifølge FHI har 1002 personer i Norge mistet livet etter å ha blitt smittet av koronaviruset.

Bildet viser Finnmarkssykehuset.
Mange luftveissyke: Det strammer seg til i Finnmark

Finnmarkssykehuset har aldri hatt så mange koronapasienter innlagt før, og er gått i gul beredskap. – Denne gangen må vi klare oss selv, sier fagsjef Harald Gunnar Sunde. Men han er ved godt mot.

Dette sier ekspertene om «boosterdosen»

Bør du ta en tredje dose om du har vært koronasyk og har fått en dose vaksine? Dette og flere spørsmål har Sykepleien fått svar på av to eksperter.

Støre: – Føler med de som jobber i sykehusene

– Jeg føler med de som jobber i sykehusene som opplever stort press, men de rapportene vi får er at dette blir håndtert. Dette følges fra dag til dag og time til time, sier statsminister Jonas Ghar Støre til NTB.

47 nye koronainnleggelser

Mandag var 168 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 47 pasienter fra fredag. På Ahus innføres ekstratiltak på grunn av stor pågangen av pasienter med luftveislidelser.

Sykepleier og pasient på sykehjem
Færre private sykehjemsplasser

Kommunene overtar stadig flere sykehjemsplasser fra private leverandører. I fjor var mer enn ni av ti sykehjemsplasser i kommunalt eierskap, ifølge SSB.

Sykepleier dømt for underslag av pasientens penger – anker ikke saken

En sykepleier ble denne måneden dømt til dobbelt så lang fengselsstraff som det aktor i saken ba om for grovt underslag av en pasients penger. – Dommen ankes ikke, den dømte sykepleieren står fast ved at han ikke har gjort noe galt, ifølge forsvarsadvokaten Kai Roger Vaag.

smilende jenter foran stortinget
Gikk 52 600 steg for sykepleierutdanningen

Tirsdag 26. oktober la sykepleierstudentene ut på langtur. Sammen gikk de 52 600 steg for å markere at basisstøtten til utdanningen bør øke med tilsvarende kroner.

Belastningslidelser
NSF vil ha belastningslidelser på yrkesskadelisten

Sykepleiere går glipp av millioner i yrkesskadeerstatninger hvert år fordi reglene favoriserer lidelser i mannsdominerte yrker. I mai vedtok Stortinget at reglene om yrkesskade og yrkessykdom må gjennomgås. NSF er klar til dyst. Igjen.

– En tredje boosterdose må gis til helsepersonell

NSFs forbundsleder er klokkeklar på at en tredje boosterdose med covid-19-vaksine må gis til prioriterte grupper blant helsearbeidere. Regjeringen gikk tirsdag ut og sa at alle over 65 år skal få en tredje dose vaksine.

FHI følger med på uvaksinerte sykepleiere

Nær 90 000 spesialsykepleiere og sykepleierne i Norge har tatt covid-19-vaksinen. Sykepleien har sett nærmere på hva arbeidsgiver kan kontrollere og gjøre om en ansatt er uvaksinert.

Flere får kreft og flere overlever

Kreftpasientene hadde det ekstra krevende og vanskelig under pandemien i 2020. Dette er tallene for 2020 fra Kreftregisteret.

Bildet viser arbeidslivsforsker Vilde Hoff Bernstrøm
Flere grunner til at skiftarbeidere har høyere sykefravær

– Skiftarbeid kan føre til lavere egenkontroll og deltakelse på arbeidsplassen. Kanskje er det noe av grunnen til at skiftarbeidere på sykehus er oftere korttidssykemeldt enn dem som jobber faste dagvakter, sier forsker fra Oslomet.

Bildet viser Stortinget og den ene løvestatuen utenfor.
Norge har stemt: Valgresultatet 2021

Aldri før har det vært ti partier på Stortinget. Pasientfokus (PF) fra Alta er årets nykommer. Slik er valgresultatet kl. 15.00 tirsdag 14. september.

Kraftig økning i sykefraværet blant sykepleiere

Sykefraværet til sykepleiere økte med 14 prosent fra 2. kvartal (april, mai og juni) i 2020 sammenliknet med samme periode i 2021. De viktigste årsakene er allmenne sykdommer, nerveproblemer og psykiske lidelser.

Danske sykepleiere risikerer bøter etter protestaksjoner

En time om dagen legger danske sykepleiere ved Rigshospitalet ned arbeidet i protest mot lønnsforskjellene. Den over 60 dager lange sykepleierstreiken i Danmark var over i forrige uke, men protestene fortsetter.

– Talibans døtre blir sykepleiere og jordmødre

– Vi er svært bekymret for alle våre kvinnelige ansatte, sier generalsekretær Liv Kjølseth i Afghanistankomiteen. Men hun tror det fremdeles er mulig å utdanne kvinnelige sykepleiere og jordmødre i Afghanistan.

Mange vil vaksinere barna mot covid-19

I Norge vil 7 av 10 foreldre at barna skal vaksineres. Finland starter vaksineringen av barn ned i 12-årsalderen. Men hvem skal bestemme om et barn skal vaksineres?

Bildet viser en gruppe studenter som sitter i en forelesningssal
Samordna opptak: Nesten 40 000 vil bli sykepleier

Totalt er det 5151 planlagte studieplasser ved sykepleierutdanningene. 8000 har fått tilbud om studieplass. I Sykepleiens oversikt over utdanningsstedene kan du sjekke hvor mange som har kommet inn, og hva årets poenggrenser er.

Tips i varmen: Vann, is, luft og sykkeltur

OSLO: Det har vært rundt 30 grader i skyggen på Østlandet i noen uker nå. Deilig synes mange, men for dem som jobber på sykehjemmene, er det en del utfordringer.

Bildet viser et nyfødt barn som får på seg en bleie
Fødselstallene stiger etter koronaåret

I Norge er det født 1157 flere barn i første halvår i år enn på samme tid i fjor. Sogn og Fjordane topper listen med over 37 prosent flere fødsler.

Brukte 500 millioner mer til overtid i 2020

Totalt brukte alle helseforetakene 3,1 milliarder på overtid i 2020. Det er 500 millioner mer enn i 2019. Pandemiåret ble året da man hadde færre pasienter, men da de som var innlagt, krevde mer arbeid.

Danske sykepleiere ut i streik

Et flertall, 65,5 prosent, av de danske sykepleierne organisert i Dansk Sygeplejeråd sa mandag nei til lønnsforslaget som var lagt frem. 5350 danske sykepleier tas dermed ut i streik.

Kan Rikslønns­nemnda gi de streikende mer?

Et fåtall ganger har Rikslønnsnemnda gitt mer i lønn til de streikende etter en tvungen lønnsnemnd. Sist gang ble det ikke godt mottatt av verken arbeidsgiverne eller Riksmekleren. Nemndlederen derimot ble en evig helt i noen andres øyne.

Ingen kan kreve å få Janssen-vaksinen

Janssen-vaksinering kan bestilles fra tirsdag 15. juni. Det ble klart på en pressekonferanse 9. juni. Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen.

bildet viser en hvit frakkelomme med svenske penger i
Sverige får rekruttere norske intensivsykepleiere

Den svenske sosialministeren har spurt Norge om å få rekruttere intensivsykepleiere – og fått ja fra Bent Høie. – Vi har mange huller i sommerturnusen og ingen ekstra intensivsykepleiere, sier NSFs leder for intensivsykepleiere, Paula Lykke.

Her er alle de streikende

Fjerde juni gikk sykehusansatte ut i streik. Dermed er sykepleiere i tre tariffområder i streik samtidig. Ifølge Sykepleiens utregninger er nå 2372 sykepleiere tatt ut av arbeid.

Bilde av baby på sykehus
700 flere fødsler – advarer om jordmormangel

I løpet av januar, februar og mars ble det født 13 700 barn i Norge, 700 fler enn samme tid i fjor. Statistikerne er overrasket. Det er ikke jordmødrene – som er urolige for fremtidig jordmormangel.

Nav: Norge mangler 7000 sykepleiere

Samtidig som Norge har 200 000 arbeidssøkere, mangler norske virksomheter 46 000 ansatte. Det samfunnet mangler aller flest av er sykepleiere, ifølge Navs bedriftsundersøkelse.

Gir fullvaksinerte lettelser

Fullvaksinerte får nå lettelser i privat sammenheng, men må inntil videre følge samme råd og regler som alle andre i det offentlige rom.

Sykepleier i smittevernsklær
Dagens viktigste koronanyheter

Norge runder snart én million utførte koronavaksinasjoner. Dersom AstraZeneca-vaksinen ikke tas i bruk igjen, kan de som har fått første dose av denne vaksinen, få tilbud om andre dose fra en annen produsent.

Lønn og arbeidsliv: Så store er kjønnsforskjellene

Om du har lurt på hvor stor forskjellene virkelig er mellom kvinner og menn, hvor mange fedre som tar pappaperm eller om det er flere kvinner som jobber deltid – her får du svarene SSB kan gi. 

Bildet viser Geir Bukholm.
Ny vaksinestrategi under arbeid

Et større arbeid med hele vaksinestrategien er under arbeid. Vaksinenes effekt på å hindre smittespredning står sentralt i arbeidet.

926 meldinger om mulige bivirkninger av koronavaksiner

Legemiddelverket har til nå mottatt 926 meldinger om mistenkte bivirkninger ved koronavaksiner, 501 av sakene er behandlet. Det er 318 kvinner og 120 menn som har opplevd ulike bivirkninger av vaksinen.

– Skrikende behov for flere heltidsstillinger

Helseminister Bent Høie vil ha flere heltidsstillinger innen sykepleien. Det ønsket oppfyller ikke lederne på mange av sykehusene i vest og sørøst, viser nye tall for 2020. – Vi vet at medlemmene vil jobbe mer, sier NSF-lederen.

God jul!

Sykepleiere over hele landet har delt innlegg til vår julekalender. Se alle her.

Merry QRS-Tmas!

5 DAGER IGJEN TIL JUL: Her vil sykepleierne vise noen av rytmene som behandles på avdelingen.

Korona på julekortet

7 DAGER IGJEN TIL JUL: På Hareid sjukeheim lager de ansatte julekort-tablå.

Advokat Birthe Maria Eriksen
Dette sier advokaten at du har lov til

Hva kan egentlig sykepleiere uttale seg om til journalister, politikere og i sosiale medier? Ganske mye, ifølge varslingsekspert Birthe Maria Eriksen.

Pynter mellom konverteringene

15 DAGER IGJEN TIL JUL: På observasjonsenheten i Bodø har hjerterytmene fått både glitter og lys.

Karantene på rampenissen

17 DAGER IGJEN TIL JUL: Verken rampenissen eller snømannen kunne redegjøre for hvor de hadde vært før desember. Det krevde tiltak.

Gavene er ute av karantene

18 DAGER IGJEN TIL JUL: Dagkirurgen på Hillevåg i Stavanger har fått juletre på veggen.

Pynter på intensiv

20 DAGER IGJEN TIL JUL: På Elverum glitrer hjerterytmene.

«Trenger noe å smile av»

22 DAGER IGJEN TIL JUL: Sykepleier og komiker Lars Berrum har fått i oppdrag å lage Diakonhjemmets julekalender i år.

Daniel gleder seg til å jobbe i julen
Daniel gleder seg til å jobbe i julen

24 DAGER IGJEN TIL JUL: Daniel Hunstad er sykepleier på barnemedisinsk avdeling på Ullevål sykehus i Oslo. På hans avdeling er det pasienter i alderen null til 18 år, og de har tilstander innen blant annet gastro, nevro, lunge- og endokrinologi.

– Vi jobber som gale

Norske helsemyndigheter jobber på spreng for å planlegge massevaksineringen når covid-19-vaksinene er klare. Hvilke personer som skal få vaksinen først og sist, avgjøres av politikerne i midten av desember.

Færre sykehussenger i Norge enn i Europa

Norge hadde 3,5 sykehussenger per 1000 innbygger i 2018, mot 4,5 senger i gjennomsnitt i Europa. Men Norge har mer helsepersonell og er nesten best i Norden.

– Menn begår selvmord i stedet for å gå til legen

– Den største årsaken til at menn dør, er at de ikke kontakter helsevesenet. Det skyldes ensomhet og stolthet, sier Odd Dahlsrud, leder for International men’s health organization. På mannsdagen 19. november blir det webinar om temaet.

Laboratoriebilde av koronaviruset fra
Over 400 døde av covid-19

Sju nye dødsfall er registrert av Folkehelseinstituttet det siste døgnet. Norge har nå 402 døde av eller med covid-19.

Laboratoriebilde av koronaviruset fra
Korona: Flere eldre smittes

Antall koronasmittede øker med rundt 400–600 hvert døgn i november. Aldersmessig smittes nå flere eldre enn i oktober, viser tall fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.

Annonse
Annonse