fbpx FHI: Markant økning av antibiotikaresistente bakterier i 2023 Hopp til hovedinnhold

FHI: Markant økning av antibiotikaresistente bakterier i 2023

Antall personer i Norge som ble smittet med antibiotikaresistente bakterier, økte markant fra 2022 til 2023. FHI er bekymret for utviklingen.

Det er spesielt økningen av karbapenemase-produserende bakterier (CPO) som bekymrer Folkehelseinstituttet (FHI). I 2023 ble 251 personer meldt smittet, sammenliknet med 180 personer i 2022. I 2021 var tallet bare på 68.

CPO er en bakterietype som er svært resistente mot effektiv antibiotikabehandling

Tallene kommer frem i FHIs årsrapport «Forekomst av resistente bakterier og sopp med spesiell betydning for smittevern i helsetjenesten i Norge».

Skyldes krig, reiser og migrasjon

– Økningen av CPO-bakterier er svært bekymringsfull fordi de kan gi alvorlige infeksjoner, og vi har svært begrensede – noen ganger ingen – effektive antibiotika som fungerer, sier overlege Miriam Sare ved FHI.

Sare mener økningen av CPO skyldes en kombinasjon av utenlandsreiser og migrasjon til Norge fra land med høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier.

– Medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina til norske sykehus har også bidratt, legger hun til.

25 prosent økning i MRSA

Antall personer meldt med MRSA i Norge var 2545 i 2023, en økning på 25 prosent sammenliknet med 2022 (2008 personer). 

I årene etter koronapandemien har det vært en økning i antall personer med MRSA. Det har antakeligvis sammenheng med økende antall utenlandsreiser og migrasjon til Norge. Det er fremdeles få av dem som får infeksjoner med MRSA, som får blodbaneinfeksjoner (2,6 prosent).

Resistente enterokokker

Til sammen 151 personer ble meldt med resistente enterokokker i 2023. Det var en økning på 41 prosent fra året før, men lavere enn i årene før koronapandemien. Forekomsten av resistente enterokokker har variert fra år til år på grunn av utbrudd. 

De fleste (57 prosent) var vankomycinresistente enterokokker (VRE), mens 63 (42 prosent) var linezolidresistente enterokokker (LRE). 

Fakta
Antimikrobiell resistens

Antimikrobiell resistens (AMR) er en global helsetrussel. 

Hvis dagens utvikling med økende AMR mange steder i verden fortsetter, kan det få alvorlige konsekvenser også for nordmenns helse. 

Overvåkning av resistente bakterier og sopp er viktig for å støtte helsemyndigheter, smittevernpersonell og andre i å få oversikt over forekomst av og utbrudd med disse mikrobene. Det gir grunnlag for å vurdere nåværende tiltak for håndtering av resistente mikrober og for å iverksette nye tiltak.

 Overvåkningsdata inngår som en viktig kunnskapskilde når Folkehelseinstituttet publiserer faglige håndbøker og gir anbefalinger om smitteverntiltak for håndtering av resistente bakterier og sopp. 

Kilde: FHI

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse