fbpx Streik fra neste mandag? Hopp til hovedinnhold
Tariffoppgjøret 2014:

Streik fra neste mandag?

Årets lønnsforhandlinger er inn i sin siste uke. Blir partene ikke enige, blir det streik i Staten og KS-området fra mandag 26. mai. I Oslo kommune fra 28. mai.

30. april endte forhandlingene mellom Staten, KS og Oslo kommune og hovedorganisasjonene i brudd. Det er nå riksmeklerens oppgave å hjelpe partene med å komme til enighet og dermed unngå streik. 

Les: – Faren for streik øke r

Fra 23. mai vil Unio-leder Anders Folkestad og muligens flere ledere stille til nettprat på Unio.no med alle som ønsker å stille spørsmål eller ytre seg til lederne.

 

Situasjonen en uke før forhandlingsfristen utløper:

 

Staten

Hovedkravet til Unio er en reduksjon i lønnsgapet til industrien. I følge Unio ville Statens tilbud øke lønnsforskjellene.

Unio vil ha et lønnsoppgjør i staten på totalt 3,8 prosent for å ta igjen fjorårets etterslep til industrien. Et krav Unio mener er moderat. I 2000 tjente en ansatt i industrien i snitt 59 000 kroner mer enn en ansatt i staten. I 2013 var forskjellen 120 689 kroner, en fordobling, melder Unio.

Unio har varslet plassoppsigelse for 3 400 medlemmer i ulike statlige virksomheter.

Les: Meklingsstart i staten

Les: Lønnsgapet må reduseres

 

KS

Også i dette forhandlingsområdet krever Unio en lønnsvekst for sine medlemmer på 3,8 prosent. Tilbudet de har fått fra KS er 3,1 prosent.

– I tillegg til at potten er for liten, mener vi at størrelsen på lønnstilleggene til de med høyere utdanning er for lave. En heving av lønnsnivået må til for at kommunesektoren skal være en attraktiv arbeidsplass for arbeidstakere med høyere utdanning, mener forhandlingsleder Ragnhild Lied i Unio kommune.

Varsel om hvilke medlemmer og arbeidssteder som tas ut i en eventuell streik i KS-området offentliggjøres 21. mai kl. 16.00.

Les: KS tilbyr 3,1 prosent

Les: Unio krever 3,8 prosent

 

Oslo kommune

– Vi har krevd en økonomisk ramme på oppgjøret på 3,8 prosent. Det ville sikret høyt utdannede i Oslo en lønnsutvikling på linje med industrien samlet og kompensere for etterslepet. Men Oslo kommune viser ingen forhandlingsvilje eller forståelse for kravet, sier Unios forhandlingsleder i Oslo kommune, Terje Vilno.

Dersom Unio får igjennom sitt krav, vil det i snitt bety en lønnsøkning opp mot 30 000 kroner for sykepleiere og 50 000 kroner for lærer med lengst utdanning og ansiennitet.

Les: Krever 30 000 til 50 000 kroner

 

Spekter

I område 10 (helseforetakene) og område 4 (Lovisenberg diakonale sykehus ble det 6. mai enighet i forhandlingene om de sosiale bestemmelsene (A1). 

De sentrale forhandlingene med Norsk Sykepleierforbund (NSF) starter 20. mai. De lokale B-dels forhandlingene i helse gjennomføres i månedsskiftet mai/juni.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse