fbpx Meklingsstart i staten Hopp til hovedinnhold
Tariffoppgjøret 2014:

Meklingsstart i staten

I dag startet meklingsinnspurten i Staten. Samtidig  varsler Unio plassoppsigelse for 3 400 medlemmer i ulike statlige virksomheter. Frist for meklingen er satt til midnatt natt til 26. mai.

30. april endte forhandlingene mellom Staten og hovedorganisasjonene i brudd. Det er nå riksmeklerens oppgave å hjelpe partene med å komme til enighet og dermed unngå streik. Frist for meklingen er satt til midnatt natt til 26. mai.

– Staten har verken vist forhandlingsvilje eller visjoner i lønnspolitikken, sa Sigrid Lem, forhandlingsleder for Unio Stat.da bruddet var et faktum.

Hovedkravet til Unio er en reduksjon i lønnsgapet til industrien. Ifølge Unio ville Statens tilbud øke lønnsforskjellene.

Unio vil ha et lønnsoppgjør i staten på totalt 3,8 prosent for å ta igjen fjorårets etterslep til industrien. Et krav Unio mener er moderat.

I 2000 tjente en ansatt i industrien i snitt 59 000 kroner mer enn en ansatt i staten. I 2013 var forskjellen 120 689 kroner, en fordobling, melder Unio.

- Fra i fjor er det et lønnsetterslep på 0,5 prosent i forhold til industrien. Det er penger som staten skyldes oss fra tidligere. Vårt krav er derfor i tråd med frontfagmodellen, sier Lem.

 

Staten som frontfag

«Staten vil gjerne vere frontfag for forhandlingane i offentleg sektor. Det verkar ikkje som staten maktar den rolla for tida. Det nyttar ikkje å vere frontfag og forhandle med bremsene på. I dobbel forstand.» Les Unio-leder Anders Folkestad sin replikk «Staten som frontfag».

 

Flere brudd

Det ble også brudd i Unios forhandlinger i KS og Oslo kommune 30. april. I KS hadde partene sitt første møte 5. mai, og i Oslo kommune 7. mai.

Fristen for å komme til enighet med KS er midnatt 25. mai. I Oslo kommune er fristen midnatt 26. mai.

Les: – Faren for streik øker

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse