fbpx - Faren for streik øker Hopp til hovedinnhold
Lønnsoppgjøret 2014:

- Faren for streik øker

Brudd i Staten, brudd i KS og brudd i Oslo kommune. Partene står langt fra hverandre når de skal møtes rundt meklingsbordet.

- Er det uvanlig at det blir brudd så mange timer før fristen?

- Det varierer fra oppgjør til oppgjør, sier Eli Gunhild By.

- Kan det tolkes slik at partene står så langt fra hverandre at det ikke er noe poeng å trekke ut forhandlingene?

- Det kan tolkes på flere måter, men NSF synes det er skuffende at det blir vist så liten forhandlingsvilje fra arbeidsgiversiden, sier hun.

Siste tilbud Unio fikk fra Staten var på fire linjer.

- Det er magert og et tydelig signal om at Staten ikke har noe å forhandle om på nåværende tidspunkt, sier By.


Skuffet

NSFs forbundsleder er overrasket over at årets forhandlinger har blitt så vanskelige.

- Ikke minst fordi vi har hatt Holden lll utvalget og at arbeidsgiver forut for forhandlingene gav inntrykk av forhandlingsvilje. Noe de over hodet ikke har fulgt opp i forhandlingene. Her hadde også den nye regjeringen mulighet til å legge press på staten, men det har de altså ikke gjort, sier By.


Streikefare

- Når partene står så langt fra hverandre, øker det faren for streik i år?

- Streik er et virkemiddel
som vi må bruke hvis det
er nødvendig, sier
Eli Gunhild By.

 

- Streik er et virkemiddel som vi må bruke hvis det er nødvendig. Når arbeidsgiver i forhandling viser så liten vilje er det klart at streikefaren absolutt er tilstede, sier hun.

I meklingene som starter i mai, er Eli Gunhild By opptatt av å gjøre en best mulig jobb for at sykepleierne og spesialsykepleierne skal komme best mulig ut av årets oppgjør.

- Det blir viktig i fortsettelsen at utdanningsgruppene skal få en lønnsøkning. Vi må også sikre at vi tar igjen etterslepet som ligger der. Jeg skal gjøre mitt beste for at sykepleiere og spesialsykepleiere skal komme heldig ut, sier hun.



Ingen dato for Spekter ennå

Etterslepet er på 0,5 prosent. Det betyr at Unio må ha så mye ekstra for at lønnsgapet til frontfaget ikke fortsetter og øke.

- Det er utgangspunktet for kravet vårt på 3,8 prosent lønnsøkning, sier hun.
Sykepeiere som jobber på sykehus har Spekter som arbeidsgiver.

- Her har ikke forhandlingene begynt enda og vi har ingen konkret dato for når vi begynner, sier hun.

Staten

- Staten har verken vist forhandlingsvilje eller visjoner i lønnspolitikken, sier Sigrid Lem, forhandlingsleder for Unio Stat.

Hovedkravet til Unio er en reduksjon i lønnsgapet til industrien. I følge Unio ville Statens tilbud øke lønnsforskjellene.

Unio vil ha et lønnsoppgjør i staten på totalt 3,8 prosent for å ta igjen fjorårets etterslep til industrien. Et krav Unio mener er moderat.

I 2000 tjente en ansatt i industrien i snitt 59 000 kroner mer enn en ansatt i staten. I 2013 var forskjellen 120 689 kroner, en fordobling, melder Unio.

- Fra i fjor er det et lønnsetterslep på 0,5 prosent i forhold til industrien. Det er penger som staten skyldes oss fra tidligere. Vårt krav er derfor i tråd med frontfagmodellen, sier Lem.

Meklingsstart og frist: Er ikke fastsatt enda. Møte mellom Unio og Staten i neste uke.


KS

Stor avstand i tilbudet om lønn førte til brudd i lønnsforhandlingene mellom KS og Unio.

– Det økonomiske tilbudet fra KS er uakseptabelt og er en invitasjon til brudd, sier forhandlingsleder i Unio kommune, Ragnhild Lied.

Også i dette forhandlingsområdet krever Unio en lønnsvekst for sine medlemmer på 3,8 prosent. Tilbudet de har fått fra KS er 3,1 prosent.

– I tillegg til at potten er for liten, mener vi at størrelsen på lønnstilleggene til de med høyere utdanning er for lave. En heving av lønnsnivået må til for at kommunesektoren skal være en attraktiv arbeidsplass for arbeidstakere med høyere utdanning, mener Lied.

På den positive siden sier Unio at KS har lyttet til lærerne når det gjelder arbeidstid.

- De har gått tilbake på noen av sine krav og gir et tilbud om en sentral arbeidstidsavtale. Det er positivt, men det er fortsatt stor avstand, sier Lied.

Foreløbig meklingsstart og frist: Meklingen starter 5. mai. Fristen for å komme fram til en løsning er 25. mai kl 24.
Eventuell streik: 26. mai.


Oslo kommune

- Vi har krevd en økonomisk ramme på oppgjøret på 3,8 prosent. Det ville sikret høyt utdannede i Oslo en lønnsutvikling på linje med industrien samlet og kompensert for etterslepet. Men Oslo kommune viser ingen forhandlingsvilje eller forståelse for kravet, sier Unios forhandlingsleder i Oslo kommune, Terje Vilno.

Dersom Unio får igjennom sitt krav, vil det i snitt bety en lønnsøkning opp mot 30 000 kroner for sykepleiere og 50 000 kroner for lærer med lengst utdanning og ansiennitet.

- Vi håper vi kan komme til en løsning gjennom mekling og dermed unngå streik, men det betinger at Oslo kommune viser vilje til å komme oss i møte, sier Vilno.

Foreløbig meklingsstart og frist: Meklingen starter 7. mai. Fristen er søndag 26. mai kl. 2400.
Eventuell streik: 27. mai.

 

Følg lønnsoppgjøret

Oppdatert informasjon om lønnsoppgjøret finner du på følgende sider:

NSF

Unio

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse