fbpx Enighet i frontfaget Hopp til hovedinnhold
Tariffoppgjøret 2014

Enighet i frontfaget

Frontfaget er i mål. Resultat ble en samlet ramme på 3,3 prosent lønnsøkning. – Bra grunnlag for offentlig sektor mener Unio.

Vel 18 timer på overtid ble Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) enige i det såkalte frontfagoppgjøret i går ettermiddag. Et oppgjør som vil være retningsgivende for andre oppgjør i privat sektor de kommende ukene og i offentlig sektor.

– Det vil ikke bli snakk om en blåkopi i offentlig sektor, eller at profilen i frontfagoppgjøret overføres til vår sektor, ifølge Unio-leder Anders Folkestad.

I dag startet oppgjøret i offentlig sektor. Da overleverte Unio kommune de første kravene til Kommunenes organisasjon (KS). Deretter følger Unio stat 7. april, Unio Oslo kommune 8. april og Unio Spekter 9. april.

Partene i frontfaget ble enige om en vekst i årslønnen for 2014 på 3,3 prosent. For NHO-bedrifter var årslønnen for industriarbeidere 419 800 kroner i gjennomsnitt i fjor. Regnet per måned og etter skatt blir veksten i årslønnen rundt 750 kroner per måned hele 2014.

 

Unio krever troverdig anslag

– Resultatet fra industriforhandlingene blir anslått til en ramme på 3,3 prosent. Det bør legge et bra grunnlag for tariffoppgjørene i offentlig sektor og i andre tariffområder, men profilen skal ikke overføres. I offentlig sektor må det være en tydelig satsing på utdanning og kompetanse, sier Unio-leder Anders Folkestad.

– Samtidig forventer vi at NHO nå følger opp og gir et troverdig anslag for ramme for industrien samlet sett, slik Holden III la opp til, legger han til. Frontfaget består av alle ansatte i industrien, både arbeiderne og funksjonærene.

– Det oppgjøret som nå er i havn utgjør bare halvparten av frontfaget. Det de har oppnådd i industrien i dag, er dermed ingen fasit for de andre forhandlingene som nå starter, sier Unio-lederen.

I snitt er det kun 15 prosent av lønnsveksten i industrien som skjer sentralt. Funksjonærene i industrien har alltid har hatt sterkere lønnsvekst enn arbeiderne.

– Vi ser at forskjellene mellom privat og offentlig sektor øker. Det er derfor viktig at NHO anslår en realistisk ramme for hele industrien.

Han mener derfor at oppgjørene for offentlig ansatte må ha en høyere ramme enn ramma for industriarbeiderne.

 

Spekter forventer lojalitet

Frontfagsoppgjøret med en ramme på 3,3 prosent må være en tydelig norm for de kommende lønnsoppgjørene, mener arbeidsgiverforeningen Spekter.

– Dette er den lønnsveksten partene i konkurranseutsatte bedrifter mener vi kan ha, og det er viktig at det følges opp, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

– I tråd med det partene forpliktet seg til i Holden III-utvalget må denne normen lojalt følges i Staten og KS, og i de etterfølgende forhandlinger i privat sektor. Spekter vil selvsagt legge denne rammen til grunn for forhandlingene, sier Bratten.

 

Provoserte lærere mot KS

Tjenestepensjonsordningene var det store stridsspørsmålet da privat sektor (frontfaget) startet forhandlingene. Nå er partene blitt enige om å utrede ulike ordninger som vil gi arbeidstakerne medbestemmelse over pensjonen. Utredningen skal være ferdig i løpet av neste år.

I kommunal sektor har det store stridsspørsmålet til nå vært lærernes arbeidstid. Lærerne ble kraftig provosert da KS foreslo at lærere skal kunne pålegges å jobbe 45 uker, mot 39 i dag. KS har seinere myket opp kravene om arbeidstid. Men Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied vil ikke si at faren for lærerstreik er over.

– Nei, jeg vil ikke si det. Dette handler om en helhetlig avtale, og det er mange elementer og store utfordringer i dette oppgjøret. Det handler også om lønnsetterslepet for lærerne, sier Lied.

Lønnsveksten for lærerne i kommunesektoren i fjor er anslått til 3,2 prosent. For kommunesektoren som helhet er veksten fastsatt til 3,7 prosent, og for de kommuneansatte uten lærerne er lønnsveksten beregnet til 3,9 prosent.

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS ønsker ikke å kommentere oppgjøret i kommunal sektor som starter i dag. Men han har registrert at undervisningsstillinger har hatt en svakere lønnsvekst enn alle andre grupper som omfattes av Teknisk beregningsutvalg (TBU).

 

Fakta: Lønnsoppgjøret 2014

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, som innebærer at partene kan stille krav og «alle» typer saker, ikke bare lønn.

LO valgte å gjennomføre oppgjøret forbundsvist, der Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) forhandler først (frontfag).

Øvrige oppgjør i privat sektor sluttføres etter at frontfaget er i havn.

Oppgjøret i kommunesektoren starter 3. april, staten 7. april, Oslo kommune 8. april og Spekter 9. april.

 

Les:  Riksmeklerens møtebok  

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse