fbpx Utfordringer for frontfaget Hopp til hovedinnhold

Utfordringer for frontfaget

Frontfagsmodellen er under press. Utfordringene er særlig knyttet til sammenpressingen av lønnsstrukturene i offentlig sektor og likelønn på tvers av sektorer.

Unio slutter seg i sin høringsuttalelse til hovedtrekkene i Holden III-utvalgets innstilling om frontfagsmodellen.

– Det er en styrke at utvalget er enstemmig og at alle arbeidslivets parter står bak innstillingen, sier Unios sjeføkonom Erik Orskaug som var Unios medlem i utvalget.

Men frontfagsmodellen er under press, og det kan svekke oppslutningen om modellen over tid.

– Utfordringene er særlig knyttet til sammenpressingen av lønnsstrukturene i offentlig sektor og likelønnsutfordringene på tvers av sektorer, sier sjeføkonomen til unio.no.


Liten lønnsspredning

Ifølge Holden III-utvalget har lønnsspredningen i industrien økt, mens lønningene i offentlig sektor er blitt mer sammenpresset. «Fra 2004 til 2012 økte spredningen i lønn i industrien målt med hvor mye høyere lønn ansatte med mer enn 4 års høyere utdanning har i forhold til ansatte med bare grunnskole, fra 89 pst til 104 pst. For statsansatte gikk lønnsspredningen målt på denne måten noe ned i samme periode, mens det var en svak økning for de kommuneansatte.»

Denne utviklingen bekymrer Unio.

 

Store lønnsforskjeller

Når det gjelder lønnsforskjellene mellom kvinner og menn påpeker Holden III-utvalget at «prioriteringene ved lønnsoppgjørene har bidratt til å begrense lønnsforskjellene mellom menn og kvinner.»

Til dette kommenterer Unio følgende: «I 2012 tjente kvinner med 4 års høyskoleutdanning 80,5 prosent av menns lønn, en bedring på beskjedne 0,6 prosentpoeng fra 2000. Blant utdanningsgruppene med universitets- og høgskoleutdanning lengre enn 4 år tjente kvinnene 81,5 pst av menns lønn i 2012, og for disse gruppene har lønnsforskjellene mellom kvinner og menn økt siden 2000 med nesten ett prosentpoeng. Unio mener på denne bakgrunn at frontfagsmodellen ikke har mekanismer for å sikre likelønn på tvers av sektorer. Politiske myndigheter må derfor ta et større ansvar. Det er ikke nok år etter år å sende den store likelønnsutfordringen til partene i arbeidslivet alene.»

Les: NOU 2013: 13 «Lønnsdannelse og utfordringer for norsk økonomi» Holden III-utvalget.

Les: Høring - Holden III-utvalget

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse