fbpx Lønnsgapet øker Hopp til hovedinnhold
Lønnsoppgjøret 2014:

Lønnsgapet øker

Mens en funksjonær i industrien fikk en gjennomsnittlig årlig lønnsøkning på 26 500 kroner i fjor, fikk en kommuneansatt en lønnsøkning på 15 000 kroner.

Det går fram av de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene 2014(TBU). Tallene viser at årlig lønnsøkning for 2013 i gjennomsnitt er 3,9 prosent. Lønnsveksten mellom ulike grupper og tariffområder varierer imidlertid fra 3 prosent til 6,7 prosent for ansatte i finanstjenester. Tallene for ansatte i helseforetakene er ennå ikke ferdige.

Selv om vi i snitt fikk nesten 4 prosent høyere lønn, ble halvparten spist opp av høyere prisstigning. Det vil si at vi fikk omtrent 2 prosent mer å rutte med i 2013.

 

Frontfaget svikter

I avtalen mellom Norsk Industri og Fellesforbundet -de såkalte frontfagene -i fjor ble det lagt til grunn at lønnstillegget i industrien ville bli på 3,4 prosent. Nå viser TBUs tall at tillegget for funksjonærene ble 4,5 prosent.

Unio-leder Anders Folkestad mener NHO misbruker sin posisjon som frontfag og presser offentlig sektor nedover.

– NHO har brukt lav lønnsvekst for funksjonærer i industrien som argument for å holde lønna til ansatte i offentlig sektor nede. Vi ser nå at forskjellene mellom privat og offentlig sektor fortsetter å øke. For eksempel fikk en industriarbeider ett prosentpoeng mer i tillegg enn en lærer. Det utgjør over 1 000 kroner mer i måneden, sier Anders Folkestad. Han mener det nye frontfaget har snublet i starten.

TBU-tallene fra 2013 viser at:

Gjennomsnittlig økning i årslønn for funksjonærer i industrien i 2013: 26 500 kroner.

Gjennomsnittlig økning i årslønn for kommuneansatte i 2013: 15 000 kroner.

Gjennomsnittlig økning i årslønn for undervisningspersonell i 2013: 13 500 kroner.

 

Større moderasjon

For ett år siden fastslo TBU at timelønnskostnadene i norsk industri i 2012 lå 69 prosent høyere enn hos handelspartnerne i EU. Dette er flittig brukt av NHO for å vise behovet for lønnsmoderasjon.

Nå viser tall fra TBU at timelønnskostnadene i Norge i 2013 kun var 55 prosent høyere enn i EU.

Lønnskostnadsandelen viser hvor stor andel av verdiskapningen som tilfaller lønnstakerne, og viser dermed indirekte hvor mye som tilfaller kapitaleierne.

 

Frontfagene – representert med Norsk Industri og Fellesforbundet – starter forhandlingene 10. mars. Frist for forhandlingene er 1. april.

 

Les: TBU – Grunnlaget for inntektsoppgjørene i 2014

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse