fbpx Ikke tilstrekkelig med «heltidskultur» Hopp til hovedinnhold

Ikke tilstrekkelig med «heltidskultur»

SV etterlyser konkrete og tydeligere krav for å redusere deltidsbruken i norske sykehus.

Det har vært bred enighet om å satse på heltid i helsesektoren. I 2011 ble de regionale helseforetakene i oppdragsdokumentet pålagt å redusere andelen deltidsbruk med 20 prosent i 2011. Kravet ble gjentatt i 2012 og 2013.

For 2014 er målet svakere formulert. Statsrådens styringsbudskap er å «etablere heltidskultur» i motsetning til målet for 2013 som er å «tilby flere heltidsstillinger» i samarbeid med tillitsvalgte og arbeidstakerorganisasjoner.  

 

Svekket krav

– Helseministeren har svekket kravet om at sykehusene skal bidra til flere hele stillinger betraktelig i årets styringssignaler til helseforetakene. Nå er det bare en «heltidskultur» det skal jobbes med, sier SVs helsepolitiske talsperson Gina Knutson Barstad.

Sosialistisk Venstreparti (SV) forventer at regjeringen tar større ansvar for å fjerne ufrivillig deltid.

– Gjennom årtier har det utviklet seg en praksis i sykehusene med mange deltidsstillinger for å sikre seg tilgang på ekstra fleksibel arbeidskraft. Deltidsansatte fungerer som vikarer og til å dekke hull i turnus, og blir dermed utnyttet som en arbeidskraftreserve og må selv ta regningen hvis sykehuset en dag ikke trenger arbeidskraften. Ansatte tar risikoen og får større utrygghet mens ledelsen unndrar seg sitt ansvar. På denne måten setter volumet av små stillinger seg fast i organiseringen, og blir vanskelig å få endret, skriver SV i sitt forslag oversendt Stortinget i dag.

 

Må vise smidighet

Samtidig understreker SV at det er viktig å vise smidighet knyttet til å få til mer heltid. 

- For mange som jobber deltid er det ikke sånn at det lar seg gjøre, rent praktisk, å endre fra 70 til 100 prosent fast arbeid i løpet av noen få uker. Folk trenger tid til å omstille livet sitt, til å finne gode og praktiske løsninger for familien og hverdagen. Tilbud om nye og større stillinger må skje i nært samarbeid med tillitsvalgte, og med mest mulig fleksibilitet for de ansatte, mener SV.

Forslaget er lagt fram av stortingsrepresentantene Gina Knutson Barstad, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes og Johnny Ingebrigtsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse