fbpx Godtar utskjelt veiviser Hopp til hovedinnhold

Godtar utskjelt veiviser

Frontfagsmodellen har vært et tilbakevendende stridstema i tariffoppgjørene. Nå synes partene i arbeidslivet tilsynelatende å være enige om å holde fast på modellen.

Tidligere denne måneden ble Holden III-utvalget overlevert finansminister Siv Jensen (Frp). Utvalget ble nedsatt i desember i fjor av regjeringen Stoltenberg II, for å vurdere erfaringer med lønnsdannelsen gjennom de siste tolv åra.

Et enstemmig utvalg bestående av representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene og myndighetene slår her ring rundt frontfaget og trepartssamarbeidet.

Les: Lønnsdannelsen og utfordringer for norsk økonomi (NOU 2013: 13)

 

Frontfaget er normen

I dag møttes partene i Fafos lokaler i Oslo for å diskutere hva Holden-utvalgets rapport vil bety for tariffoppgjørene framover.

Økonomiprofessor Steinar Holden, som har ledet utvalget, understreket at lønnsveksten må være tilpasset den sektoren som er utsatt for internasjonal konkurranse. Derfor bør lønnsveksten i industrien for arbeidere og funksjonærer samlet, det såkalte «utvidede frontfaget», være normgivende for lønnsveksten i resten av økonomien.

– Frontfaget skal verken være gulv eller tak for lønnsveksten, men en norm andre deler av arbeidslivet skal forholde seg til. Det er snakk om den totale profilen på oppgjørene, og ikke i forhold til den enkelte sektor, ifølge Holden.

 

Moderat og truverdig?

Moderat vekst og troverdig ramme gikk igjen i innleggene, men hva partene legger i begrepene er uklart.

LOs sjefsøkonom Stein Reegård mente moderat var det industrien kan leve med, mens administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mente Norge har hatt gode lønnsoppgjør, men ikke moderate.

– Troverdig ramme? Dette har vært og vil fortsatt være utfordrende. Ikke minst fordi tall fra oppgjøret for industrifunksjonærene i 2013 ikke er klare før februar 2014, da Teknisk beregningsutvalg legger fram sine tall. Dette vil kunne få betydning for tariffoppgjøret 2014, sa sjefsøkonom Erik Orskaug i Unio.

Funksjonærene i industrien har lønnsmessig dratt fra i de lokale forhandlingene om høsten, sammenlignet med både industriarbeidere og offentlig sektor.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse