fbpx Glad for at hiv tas opp på tv Hopp til hovedinnhold

Glad for at hiv tas opp på tv

Tv-serien «Tørk aldri tårer uten hansker» startet på NRK i går. – Tittelens innhold er fortsatt relevant, sier sykepleier og hiv-positive Widar Wenæs.

Tv-serien, som er basert på Jonas Gardells bøker, har gjort inntrykk på det svenske folk. I går, 2. desember, startet serien på NRK. Den har tre episoder. Dramaserien handler om homofile menn og aids-epidemien i Stockholm. Tittelen henspeiler på hvordan pasientene med den nye sykdommen ble møtt av helsepersonll på begynnelsen av 1980-tallet. 

Om vinteren oppholder bergenseren Widar Wenæs seg gjerne i Thailand. På telefon forteller han at han ikke fikk sett seriestarten i går, og at han heller ikke har lest bøkene. Men han vil svært gjerne få med seg begge deler.

– Det er tøft at temaet tas opp. Jeg er glad det gjøres. Tittelen «Tørk aldri tårer uten hansker» gir en pekepinn: Det viser seg at slik er det i dag også.

Les intervjuet der Widar Wenæs forteller om sitt liv med hiv, og hvor smart hiv-viruset er. Intervjuet sto på trykk i Sykepleien 3/2013.

– Helsepersonell stigmatiserer
Wenæs har erfart hvordan mangel på kunnskap blant sykepleiere og andre helsearbeidere fører til stigmatisering av hiv-pasienter. Helsepersonell, spesielt de som ikke behandler hiv-pasienter til daglig, vet lite om hvordan hiv-viruset smitter, og er dermed unødvendig engstelig i møte med disse pasientene..

Wenæs har selv opplevd at sykepleierne kledde seg i to frakker, vernebriller og hansker da han skulle ta gastroskopi. De beklaget til ham at de så ut som månemenn. Denne historien fortalte han i intervjuet i Sykepleien.

 

Vant rettssaken mot arbeidsgiver
Widar Wenæs, som er anestesisykepleier, ble hiv-positiv på 90-tallet. Da han ikke fikk sykepleierjobben han først hadde fått, fordi han var åpen om sin tilstand, saksøkte han arbeidsgiveren. Han vant i Oslo tingrett.

Han sto den gangen fram for første gang med navn og bilde i Sykepleien.

Han ble etter hvert ufør og har hatt jevnlig kontakt med helsevesenet, både i Norge og i Thailand. Som sykepleier forstår han når han trenger akutthjelp. Kunnskapen om hva som skjer i kroppen gir ham trygghet som gjør at han våger å oppholde seg i utlandet.

 

 

 

Det er tøft at temaet tas opp.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse