fbpx Kan bli streik fra mandag morgen Hopp til hovedinnhold

Kan bli streik fra mandag morgen

Fra mandag klokka 06.00 kan mer enn 30 000 medlemmer i LO og YS i privat sektor gå ut i streik, hvis forbundene ikke blir enige med NHO i løpet av helga.

Før påske ble det brudd i forhandlingene mellom LO og YS på den ene siden og arbeidsgiverorganisasjonen NHO på den andre. I ettertid berammet Riksmekleren mekling i mellomoppgjøret i privat sektor 6. og 7. april. Hvis ikke partene blir enige i løpet av helga kan det bli streik fra mandag 8. april klokka 06.00.

I første omgang vil streiken omfatte 15 500 av Los medlemmer i privat sektor. Se hele oversikten over uttaket   HER. Virkningene av en eventuell streik i LO-NHO-området HER.

YS vil ta ut rundt 16 000 personer i streik. Se hele oversikten over uttaket  HER.

 

Uenige

LO skal ha krevd et tillegg på en krone for alle og tre kroner for de lavlønnede. NHO ønsker på sin side ingen sentrale tillegg i årets mellomoppgjør.

 – Problemet med kravet er at det er akkurat det samme som vi har sett i tidligere år. Det er ingen moderasjon i det. Med sine krav er arbeidstakersiden i ferd med å forhandle bort arbeidsplasser, uttalte NHO-direktør Kristin Skogen Lund før påske.

LO-leder Roar Flåthen er ikke enig.

– Det er litt vanskelig å forstå hva som skal være så vanskelig. NHO påstår at de ikke har sett snev av moderasjon fra oss. Det er veldig provoserende og stemmer ikke. Det skuffer meg at vi skuslet bort muligheten til å gjennomføre et moderat oppgjør uten å måtte ende i tvungen mekling.

NHOs forhandlingsdelegasjon har vurdert konfliktvarselet fra LO og YS og foreløpig besluttet ikke å utvide konflikten med passiv lockout. Situasjon vil imidlertid bli løpende vurdert.

En eventuell streik kan seinere utvides med fire dagers varsel.

 

Offentlig sektor

Lønnsoppgjøret i offentlig sektor starter med Spekter helse 10. april. Så følger stat (12.april), kommune (18. april) og Oslo kommune (25. april).

– Unio vil videreføre kampen for at utdanning og kompetanse skal lønne seg bedre. Målet om å redusere lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor for arbeidstakere med høyere utdanning står fast. Unio vil kreve sentrale tillegg som sikrer reallønnsvekst for medlemmene, sier Unio-leder Anders Folkestad.

 

Les: Unios inntektspolitiske uttalelse 2013.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse