fbpx Lavtlønte mot utdanningsgruppene Hopp til hovedinnhold
Lønnsoppgjøret 2013:

Lavtlønte mot utdanningsgruppene

I går startet lønnsforhandlingene mellom LO og NHO. LO signaliserte at de går inn for å gi de lavtlønte et ekstra løft i årets mellomoppgjør. Unio har tidligere sagt at de vil kjempe for at utdanning skal lønne seg.

Les: Må lønne seg å ta utdanning

 

Forhandlingene mellom LO og NHO i privat sektor - i de såkalte frontfagene - startet i går med den seremonielle kravoverrekkelsen mellom partene. Forhandlingene mellom partene er beregnet å pågå fram til 21. mars, og kravene vil først bli tallfestet seinere.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund var klar på at lønnsveksten må bremses. Hun mener det til sjuende og sist handler om arbeidsplasser og norsk økonomis evne til å skape lønnsomme bedrifter og bevare arbeidsplassene.

LO vil løfte de lavtlønte som tjener under en viss prosent av gjennomsnittet, og utjamne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

 

3,8 prosent

Leder av teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) tror lønnsveksten i 2013 blir 3,8 prosent, melder NRK Dagsnytt.
Dersom lønnsveksten blir slik SSB tror, på 3,8 prosent, øker timelønnen med drøyt ti kroner i snitt. Dette hvis de samlede lønnstilleggene blir delt på alle arbeidstimene som utføres – men i praksis får noen alltid mer enn andre.

NRKs beregninger viser at en økonomisk ramme på 3,8 prosent betyr totalt 40 milliarder kroner i lønnstillegg i år. I nasjonalbudsjettet er lønnsveksten beregnet enda litt høyere, til fire prosent blank.

 

Ingen moderasjon

Unio-leder Anders Folkestad varsler ingen moderasjon fra sine utdanningsgrupper.

– De såkalte frontfagene har selv skylden for kostnadsutviklingen og svekket konkurranseevne. Vi kan ikke reparere den, sier Folkestad.

Han ser ingen grunn til moderasjon når hans offentlig ansatte noe seinere går i gang med denne vårens lønnsoppgjør. Tallkravene kommer i april.

 

Kanskje pensjon

Dette året er det et såkalt mellomoppgjør. Da forhandles det i all hovedsak om rene lønnsjusteringer, mens det i hovedoppgjør annen hvert år i tillegg blir forhandlet om tariffavtalens andre bestemmelser som pensjon, sosiale ordninger og annet. Likevel kan det i år komme innledende forpostfektinger om pensjon – kanskje i form av en felles utredning om hvordan uførepensjonen skal tilpasses den nye pensjonsreformen. Det er ventet at regjeringen i neste uke vil komme med en høringsutkast til ny uførepensjon.


Unios forhandlinger begynner i april:
Unio Stat: 12. april

Unio Kommune: 18. april

Unio Oslo kommune: 25. april

Unio Spekter: ikke bestemt

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse