fbpx Sløve i forhold til egen pensjon Hopp til hovedinnhold

Sløve i forhold til egen pensjon

Tre av fire arbeidstakere har ikke undersøkt hva de får i pensjon, og fire av fem vet ikke hvor mye de får.

Det går fram av ”Norsk seniorpolitisk barometer 2012” som ble presentert i dag. Det er tiende året på rad Senter for seniorpolitikk kartlegger holdninger blant yrkesaktive og ledere til en rekke seniorpolitiske spørsmål.

Ett av spørsmålene i undersøkelsen er: Har du undersøkt hvor mye du kommer til å få i alderspensjon?

Tre av fire svarer nei. Det er betydelig mer vanlig blant menn (30 %) enn kvinner (20 %) og blant dem med høy inntekt (35 %) enn blant dem i lavere inntektsgrupper (13-19 %) å ha undersøkt hvor mye de kommer til å få.

Svarene innen ulike aldersgruppe viser at det er bare er blant de som er over 60 år at mange har undersøkt pensjonen sin. Blant yrkesaktive i 50-årene er andelen som har undersøkt, bare halvparten (30 %) så høy og nesten nede på gjennomsnittet for alle yrkesaktive.

Enda færre svarer ja på spørsmålet: Vet du hvor mye du kommer til å få i alderspensjon? Hele fire av fem svarer at de faktisk ikke vet hvor mye de får i alderspensjon.

Yrkesaktive i statlig sektor (28 %) vet betydelig oftere enn de som jobber i kommunal (17 %) og privat sektor (21 %) hva de får av inntekter når de går ut av arbeidslivet.

 

Stå i jobben?

I undersøkelsen ble det også spurt om holdninger til pensjonsalder, og lyder: Kan du tenke deg å fortsette i arbeid etter at du får rett til pensjon?

Her svarer 51 prosent av nåværende yrkesaktive ja på spørsmålet. Det er en liten nedgang siden i fjor, men betydelig høyere enn i 2003. Da var det bare 35 prosent som ønsket det. Blant arbeidstakere over 60 år svarer hele 64 prosent ja.

Videre ønsker menn betydelig oftere (57 %) enn kvinner (46 %) å fortsette i arbeid etter at de får rett til pensjon. Det samme gjelder dem som er ansatt i privat sektor (56 %) særlig i forhold til yrkesaktive i kommunal sektor.

I gjennomsnitt svarer norske yrkesaktive at de kan tenke seg å tre helt ut av arbeidslivet når de er 64,4 år,

 

Om undersøkelsen

Etter oppdrag fra Senter for seniorpolitikk (SSP) har Ipsos gjennomført undersøkelsen for å kartlegge holdninger til seniorpolitiske spørsmål i arbeidslivet. Undersøkelsen ble gjennomført i august 2012 per telefon blant 1000 yrkesaktive over 15 år og 750 ledere.

 

Les: Norsk seniorpolitisk barometer, yrkesaktive 2012.

 

Les:  Norsk seniorpolitisk barometer, ledere 2012.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse