fbpx Offentlig sektor i streik Hopp til hovedinnhold
8 000 Unio-medlemmer i streik

Offentlig sektor i streik

- Vi kan ikke akseptere dårligere lønnsvekst enn i privat sektor, sier forhandlingslederne Mimi Bjerkestrand (Unio-KS) og Arne Johannessen (Unio Stat). Rundt 8 000 Unio-medlemmer er i dag i streik.

Streiken var en realitet da det ble brudd i meklingen i staten og KS tidlig på morgenen i dag.

Hold deg oppdatert: Unios live-feed

Les også: Over 900 sykepleiere i streik

- Denne gangen var det umulig å få til en løsning. Det var alt for stor avstand mellom partene på totalrammen, sier forhandlingsleder Arne Johannessen.

Staten antydet en økonomisk ramme som ville gitt 100 000 ansatte i staten et generelt lønnstillegg på 9 000-10 500 kroner. Det er langt mindre enn i privat sektor.

- Industrien har fått en lønnsøkning på opp mot 4,3 prosent. I tillegg kommer det de vil få i lokale forhandlinger til høsten. Da er det fryktelig skuffende at sentrale grupper i velferdsstaten blir avspist med et tilbud på 3-tallet. Det kan ikke være sånn at privat sektor forsvinner av gårde, mens våre grupper gang på gang skal bære kostnadene ved en god velferdsstat, sier Johannessen.

Årsaken til bruddet i KS-området er den samme som i staten, at det var alt for stor avstand mellom partene på totalrammen.

- Unio var villig til å strekke seg langt for å unngå streik, men det kom ingen signaler fra arbeidsgiver som gav oss håp om en akseptabel løsning. Privat sektor har fått et godt oppgjør, det er helt urimelig at det pålegges offentlig sektor alene å vise moderasjon, sier forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand.

Steder som berøres er i første omgang: Tromsø, Narvik, Trondheim, Ålesund, Bergen, Askøy, Sandnes, Larvik, Drammen, Asker og Lillehammer.

I Oslo kommune tok partene opp igjen forhandlingene i dag klokka 09.00. Oslo kommune er et eget forhandlingsområde.

Oversikt over kommuner og virksomheter i Staten som er i streik i første uttak.

Oversikt over virksomheter som blir rammet av streik i Oslo kommune dersom meklingen ikke fører frem.



Rammen viktigst

Størrelsen på den totale rammen har vært mest sentralt for Unio i årets lønnsoppgjør. Det er kun i tariffoppgjørene at de offentlig ansatte har muligheten til å få hele den lønnsveksten som privat sektor får.

 I offentlig sektor får arbeidstakerne lønnsopprykk først og fremst gjennom tariffavtalene. Mens i privat sektor kan mer enn 50 prosent av lønnsveksten komme utenfor tariffavtalene. Det er nå de offentlige ansatte har muligheten til å få hele den lønnsveksten som privat sektor får. De får kanskje bare 10–20 prosent av lønnsveksten sin utenfor tariffoppgjørene.

Det provoserte Unio kraftig at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett tidligere denne måneden justerte ned årets lønnsvekst fra 4 til 3,75 prosent. Det ble oppfattet som et forhandlingsutspill og en utidig innblanding i de pågående forhandlingene.

 

Oversikt over kommunale virksomheter som er i streik HER.

Oversikt over statlige virksomheter som er i streik HER.

Les: "Til deg som er rammet av streik"

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse