fbpx - En lønnsvekst på 4-tallet Hopp til hovedinnhold

- En lønnsvekst på 4-tallet

- Å kreve lønnsvekst på over 4 prosent ved årets tariffoppgjør er nødvendig og ansvarlig, mener Unio-leder Anders Folkestad.

For første gang definerte Unio rammene for forventet lønnsvekst, da organisasjonen i dag debatterte kravene foran årets hovedtariffoppgjør på sin årlige inntektspolitiske konferanse i Oslo.

- Våre medlemmer må ha et resultat opp på 4-tallet for at ansatte i offentlig sektor skal holde tritt med den forventede lønnsveksten i privat sektor, var den klare meldingen fra Anders Folkestad. Han fikk full støtte fra medlemsforbundene i hovedorganisasjonen.

I sitt innspill til Unio krever Akademikerforbundet en økonomisk ramme ved årets tariffoppgjør på 4,7 prosent, mens Politiets Fellesforbund sitt krav for en tilfredsstillende lønnsvekst ligger på 4,9 prosent. De andre forbundene har ennå ikke tallfestet sine krav overfor Unio.

 

Les mer om bakgrunnen for tariffoppgjøret HER

 

Må tette lønnsgapet

Unio vil i tariffoppgjøret prioritere at det skal kaste av seg på lønnskontoen å ha høyere utdanning.

- Dette blir et oppgjør uten lønnsfest, men for at kvaliteten i offentlig sektor ikke skal forringes må høyt kvalifisert arbeidskraft i denne sektoren også belønnes slik at gapet i forhold til privat sektor ikke fortsetter å vokse, sier Folkestad.

I forkant av tariffoppgjørene snakker arbeidsgiverne om behovet for moderasjon. Ikke noe unntak i år. Men det biter ikke på Unio-lederen.

- Et nulloppgjør, slik enkelte på arbeidsgiversiden har snakket om, er helt urealistisk. Det kan ikke være slik at moderasjon først og fremst skal gjelde offentlig sektor, der det er ekstra stort behov for kvalifisert kompetanse, sier Folkestad.  Han minnet om at begynnerlønnen i oljerelatert industri i dag ligger over topplønningene i offentlig sektor.

- Våre krav er ansvarlige og nødvendige for at velferd, trygghet og kunnskap skal ha gode vilkår, sa Folkestad i sin avslutningsappell på den inntektspolitiske konferansen.

 

Også krav om heltid

I tillegg til lønn vil Unio under tariffoppgjøret fokusere på de uheldige konsekvensene deltid har både for den enkelte og for samfunnet.

- Det vil bli økt trykk på fortrinnsretten for deltidsansatte til å få hel stilling, sier NSFs nestleder Solveig Kopperstad Bratseth. Hun avviser mer helgearbeid som løsningen på mer heltid.

Arbeidstid, faste stillinger og kamp mot sosial dumping vil også bli viktige elementer i årets hovedtariffoppgjør.

 

TARIFFOPPGJØRET 2012

Oppgjøret i 2012 er et hovedtariffoppgjør. Det betyr at hele Hovedtariffavtalen åpnes for revisjon, samtidig som partene skal forhandle om både lønn og andre ulike tillegg som for eksempel kvelds- og nattillegg og overtid.

Partene i frontfagene, Fellesforbundet og Norsk Industri, er først ute med forhandlinger. De har avtalt første møte 16. mars for å utveksle krav ved tariffoppgjøret. Resultatet forventes å foreligge 14. april. Resultatet her setter tradisjonelt rammer for de påfølgende oppgjør.

 

Les mer om frontfaget HER

 

Resten av privat og offentlig sektor følger etter at Fellesforbundet og Norsk Industri er ferdig med sine forhandlinger. Offentlig sektor starter opp rundt midten av april, med frist 1. mai.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse