fbpx – Det kan bli streik igjen Hopp til hovedinnhold

– Det kan bli streik igjen

– Hvor mye tjener en sykepleier? Ungdommen ringer NSFs fylkesleder i Østfold for å sjekke framtidig yrkesvalg. Lønn er viktig for rekrutteringen. - Ikke glem det ved årets tariffoppgjør, advarer hovedtillitsvalgte i Østfold.

– Hva tenker dere om det kommende hovedtariffoppgjøret? Anita?

Fylkeslederen i Østfold er nettopp ferdig med å orientere om situasjonen rundt det som blir omtalt som "vårens vakreste eventyr". Nå ønsker Karen Brasetvik tilbakemelding fra de 25 tillitsvalgte som er samlet til konferanse i tettstedet Son i Vestby kommune i nabofylket Akershus.

Kalenderen viser 8. mars. En passende dato til å diskutere likelønn, synes de. Dagen før har Unio hatt sin årlige inntektspolitiske konferanse i Oslo.

 

Mange utfordringer

Lønnsgapet mellom kvinner og menn, mellom offentlig og privat sektor er ikke i nærheten av å bli tettet, konstaterer de. Andelen deltidsstillinger er ikke redusert. Tvert om. Og arbeidsgivere ønsker "å myke opp" nåværende arbeidstidsordninger.

Utfordringene kan synes uoverkommelige. Men engasjementet blant de tillitsvalgte i Østfold foran hovedtariffoppgjøret er ikke svekket av den grunn.

De har vært gjennom dette tidligere. Ved hovedtariffoppgjør i 2010 streiket 180 sykepleiere i Fredrikstad kommune (KS-området) og ved Sykehuset Østfold (Spekter-området). De tillitsvalgte ser det ikke som usannsynlig at det kan bli streik igjen denne våren.

 

Mer enn lommeboka

Lønnskravene fra Unio er ennå ikke tallfestet. Men de vil med all sannsynlighet ligge mellom 4 og 4,5 prosent. I rene penger vil 4, 2 prosent gi i snitt rundt 18 000 kroner i økt årslønn for sykepleierne, forklarer Brasetvik.

Mer blir det ikke snakket om prosenter eller kroner. Men det er tydelig at nå vil de tillitsvalgte se konkrete resultater. Altså at arbeidsgiversiden kommer med tilbud som bidrar til å tette lønnsgapet.

Fylkeslederen viser fram avisartikler fra tidligere hovedtariffoppgjør. Artikler som kunne vært trykket om igjen i dag. På noen områder synes tida å ha stått stille.

De tillitsvalgte er innstilt på å kjempe for høyere lønn. Men mer enn egen lommebok opptar dem. Det være seg bemanning, kompetanse eller rekruttering. At en helsefagarbeider med ti års ansiennitet har en minstelønn som er høyere enn en sykepleier med sju års ansiennitet hjelper ikke på rekrutteringen, er de enige om.

Signalene fra kommunene blir diskutert.

– Fredrikstad kommune lyser ut stillinger for sykepleiere med henvisning til minstelønn. For ingeniører heter det "lønn etter avtale", forteller hovedtillitsvalgt Rita Standal.

Det må bety at kommunen har innsett at lønn betyr noe for rekrutteringen. I Våler kommune får sykepleiere 10 000 kroner over minstelønn, og jobb hver fjerde helg. De får søkere. Kommuner som tilbyr minstelønn og 13 timers vakter sliter.

 

Livslønn

Økonomisk avkastningen av utdanning er lav i Norge. Flere av Unios yrkesgrupper har i dag lavere livslønn enn arbeidstakere med videregående opplæring som kompetansenivå. Slikt frister ikke ungdommen som ringte NSFs fylkesleder til å velge sykepleien.

Det er på tide å "lappe sirkelen". En sirkel de tillitsvalgte beskriver på følgende måte: Likelønn og verdsetting av kompetanse bidrar til at sykepleiere blir og andre kommer, noe som igjen fremmer kvaliteten og skaper gode fagmiljøer.

 

Vil ha moderasjon

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, ønsker "et ekstremt moderat lønnsoppgjør".

- Selv svært små generelle tillegg vil etter alt å dømme resultere i opprettholdelse eller forbedring av kjøpekraften. Så kan man tenke seg at det åpnes for noe mer i lokale tillegg, der bedriftene har lønnsevne til det, skriver frontfagets arbeidsgiver i Ukeavisen ledelse.

Også LO signaliserer et moderat lønnsoppgjør.

 – Vi skal ha et oppgjør som er tilpasset den økonomiske situasjonen og hensynet til konkurranseutsatte næringer, ifølge LO-leder Roar Flåthen.

Vedtakene på LOs representantskap var å sikre kjøpekraften for alle, bedre lønn for lavtlønte og likelønn. At sykepleiere og lærere nå burde få lønnsløftet de så lenge har ventet på, mens resten holder igjen, har ikke LO-lederen sans for.

– Sykepleiere og lærere har ikke enerett på å kreve egne løft. Vi har grupper med like gode argumenter. Likelønn er også et lavlønnsproblem.

Unio vil i tariffoppgjøret prioritere at det skal kjennes på lønnskontoen å ha tatt høyere utdanning.

– Dette blir et oppgjør uten lønnsfest, men for at kvaliteten i offentlig sektor ikke skal forringes må høyt kvalifisert arbeidskraft i denne sektoren også belønnes slik at gapet i forhold til privat sektor ikke fortsetter å vokse, var budskapet fra Unio-leder Anders Folkestad på organisasjonens inntektspolitiske konferanse tidligere denne måneden.

– Et nulloppgjør, slik enkelte på arbeidsgiversiden har snakket om, er helt urealistisk. Det kan ikke være slik at moderasjon først og fremst skal gjelde offentlig sektor, der det er ekstra stort behov for kvalifisert kompetanse. 

 

Forskjell på mangel

I samtlige 14 år som Karen Brasetvik har sittet som fylkesleder i Østfold har sykepleiermangelen vært et tilbakevendende tema. Til tross for dette er det ikke oppmuntrende tall de tillitsvalgte blir presentert om situasjonen i eget fylke.

Andelen sykepleierårsverk per 100 mennesker over 80 år ligger for hele landet på 9,4. I Østfold er tallet 8,1. Og hva med Rygge kommune som kun har 4,9 sykepleierårsverk per 100 innbygger over 80 år?

Samtidig ligger andelen ufaglærte i kommunehelsetjenesten i Østfold på hele 71,5 prosent. Og i 13 av de 18 kommunene i fylket har andelen ufaglærte steget siden 2007.

– Dette lover ikke bra for framtida til samhandlingsreformen. De tillitsvalgte ser daglig hvordan sykepleiekolleger tar imot stadig flere utskrivingsklare pasienter, og for lengst har satt inn høygiret, sier Brasetvik.

– Har kommunene ikke fått med seg rapporten Telemarksforskning i fjor laget på oppdrag fra KS? At "Samlet sett gir en høyere andel ansatte med fagutdanning bedre tjenester til lavere kostnader."

De tillitsvalgte er enig med områdedirektør Helge Eide i KS når han påpeker at dette bør få konsekvenser for rekrutteringen til sektoren.

– Her har vi en oppgave å gjøre overfor ordførere og rådmenn. Tillitsvalgte opplever at flere kommuner har sluttet å snakke om kvalitet når de vedtar nedskjæringer. Det kan vise seg å gi dårligere tilbud og bli økonomisk lite lønnsomt, sier Brasetvik.

Når det nå plutselig er snakk om mangel på ingeniører til olje- og gassproduksjonen, blir det ikke lenger snakket om moderasjon og nulloppgjør. Moderasjon må andre stå for.

– De andre det er oss, sier en lettere oppgitt fylkesleder.

– Det gjenstår å se, er tilbakemeldingen fra de tillitsvalgte.

Rett til hele stillinger og å tariffeste arbeid hver tredje helg? Kamp mot sosial dumping? Det var ikke glemt i Østfold. Men dette er tema i de sentrale forhandlingene. Unio kan trygt gå inn i forhandlingene med visshet om at de har de tillitsvalgte i Østfold i ryggen.

 

FAKTA: Årets forhandlinger

Fredag 16. mars: Forhandlingsstart frontfagene (Fellesforbundet og Norsk Industri).

Torsdag 29. mars: Forhandlingsstart kommuneoppgjøret (KS).

Torsdag 12. april: Forhandlingsstart Staten.

Fredag 13. april: Forhandlingsstart Oslo kommune.

Torsdag 19. april: Forhandlingsstart helseforetakene (Spekter).

 

LES: - Lønnsvekst opp på 4-tallet

Hva tenker du om det kommende hovedtariffoppgjøret?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse