fbpx Snart helg - men ikke for alle Hopp til hovedinnhold

Snart helg - men ikke for alle

- Norsk Sykepleierforbund stiller seg utenfor debatten når forbundet ikke er villig til å åpne for mer helgejobbing, mener LO-leder Roar Flåthen.

LO-lederen påpeker at det er viktig med støtte til arbeidet Fagforbundet og LO sentralt har satt i gang med å se på endringer i turnusopplegget for å redusere andelen ufrivillig deltid i helsesektoren.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har gitt initiativet sin støtte.

 

Les: Stoltenberg støtter mer helgearbeid

 

- Det er veldig bra at Fagforbundet og LO har sagt at de vil sette seg ned og forhandle om arbeidstidsordningene. Det betyr at flere kan få fulltidsjobb og at vi kan ha flere på jobb i helsevesenet når vi trenger dem, sier statsminister Jens Stoltenberg.

 

Stivbeint NSF

Roar Flåthen er skuffet over Norsk Sykepleierforbund (NSF).

- Det er klart at når de er så stivbeinte på dette, og ikke er villige til å være med på å se på mer helgejobbing for å få bukt med problemene knyttet til ufrivillig deltid, så setter de seg nå på siden av debatten, sier Flåthen til ntb.

 

Les: Åpner for mer helgearbeid

 

- Jeg er glad for at LO vil forhandle om dette, men jeg legger meg ikke opp i hva Sykepleierforbundet velger å gjøre. Det er opp til partene, ikke regjeringen, å fastsette arbeidstiden, sier Stoltenberg.

Avtalen mellom Fagforbundet og Spekter er en intensjonsavtale der detaljene skal utarbeides til våren. Spørsmålet om nye helgetillegg skal opp i lønnsoppgjøret.

Dessuten står det: "Partene innser at det ikke er mulig å løse disse utfordringene alene." Derfor vil de be arbeidsminister Hanne Bjurstrøm om å sette problemene på dagsorden i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd.

Dermed kan det bli politikk av avtalen, uansett hva partene sier.

 

Les: NSF ikke imponert over heltids-avtale

 

Møter motstand

Leder Anders Folkestad i Unio reagerer på at statsministeren framhever helgebelastning som selve løsningen på deltidsproblematikken.

- Det er underlig at statsministeren bygger opp under det jeg oppfatter som en forverret arbeidstidsordning, sier han.

 

Les: Tariffest hver 3. helg

 

Politisk rådgiver i Yrkesorganisasjonens sentralforbund (YS), Marit Momrak Wright, tar også avstand fra Stoltenbergs offentlige støtte til avtalen som er inngått.

- YS forutsetter at organisering av arbeidstid skjer innenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser, samt at lønn og godtgjøring for ubekvemt arbeidstid, er partenes ansvar, sier Wright.

Ved at statsministeren støtter avtalen, mener YS at han hjelper Spekter til å få gjennomslag for avtalen under neste års lønnsoppgjør.

Arbeidstakerorganisasjonen Delta reagerer også kraftig på avtalen. En avtale som er inngått med kun én av de aktuelle arbeidstakerorganisasjonene.

- Spekter har gjennom denne avtalen allerede bundet opp økonomiske midler i lønnsoppgjøret i 2012 uten at alle parter har satt seg til forhandlingsbordet. Delta anser dette som et klart brudd på etablerte spilleregler og intensjonen om samarbeid mellom alle ansvarlige parter i tariffområdet, sier Delta-leder Gunn Olander.

 

Statsministeren rister på hodet av kritikken.

- Jeg forstår den ikke. Jeg uttaler meg om en avtale som er inngått, det gjør jeg jo stadig, sier han til Aftenposten.

 

Les: FO skeptisk til helgearbeid

 

Stor nok belastning

Sykepleiere ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) synes belastningen er stor nok fra før.

- Arbeidsbelastningen på sykepleierne er stor nok. Selv om grunnbemanningen ser bra ut på papiret, er realiteten en helt annen. Folk blir syke, de må være hjemme med syke barn, de er på kurs, årsakene kan være mange. Til syvende og sist går en del sykepleiere på akkord med seg selv ved å ta ekstravakter eller jobbe overtid, sier hovedtillitsvalgt for sykepleierne Mai-Britt Martinsen til tromso.no.

Sykepleierne ved UNN får 35 kroner ekstra i timen for å jobbe i helgene. En vanlig vakt varer åtte timer, med andre ord får de 560 kroner ekstra for å tilbringe helgen sin på jobb.

- Vi ser helt klart at det er behov for at sykepleierne tar en ekstra arbeidshelg innimellom, men det bør være tariffestet maks hver tredje, slik at man ikke er tvunget til det, sier Mai-Britt Martinsen.

- Regjeringen må bla opp penger dersom ansatte i helsevesenet skal jobbe flere helger og ordningen må være frivillig, sier nyvalgt NSF-leder Eli Gunnhild By.

Arbeidsbelastningen på sykepleierne er stor nok.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse