fbpx Danske sykepleiere redde for å uttale seg Hopp til hovedinnhold

Danske sykepleiere redde for å uttale seg

Mange danske sykepleiere tør ikke å ytre seg offentlig om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen av frykt for å få sparken. NSF-leder Lisbeth Normann tror ikke den frykten er så stor her til lands.

38 prosent av danske sykepleiere har opplevd kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. 31 prosent av dem tør ikke å si ifra i mediene av frykt for å få sparken. Det viser en undersøkelse fra Megafon, foretatt på oppdrag av Dansk Sygeplejeråd (DSR). De 38 prosentene tilsvarer cirka 20 000 danske sykepleiere.

 

– Sykepleiere skal under ingen omstendighet la seg skremme til taushet. Og våre medlemmer skal ikke frykte for å få sparken fordi de bruker ytringsfriheten sin, sier leder i DSR, Grete Christensen, på forbundets nettsider.  

 

Mediatreningskurs for tillitsvalgte   

Hun påpeker at det er en opplagt mulighet å gå til pressen såfremt de har gått til ledelsen først, og ledelsen på arbeidsplassen ikke støtter sykepleierne i å endre uholdbare situasjoner.

 

– Sykepleiere har rett til å uttale seg om kritikkverdige forhold så lenge de overholder taushetsplikten, minner hun om.

 

DSR holder kurs i pressehåndtering for sine tillitsvalgte, som også kan kontakte kommunikasjonsavdelingen døgnet rundt for råd og veiledning.

 

I Norge er det ikke gjort noen tilsvarende undersøkelse. Men leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann, forteller at også de tillitsvalgte i NSF får mediatreningskurs.

 

– Mitt inntrykk er at det blir stadig bedre med meldekulturen for avvik. Det meldes mer enn før, selv om det varierer fra miljø til miljø. Særlig oppfordrer vi til å bruke paragraf 17, som vi kaller "føre-var-paragrafen". Ved å bruke den, kan sykepleiere melde før det skjer noe alvorlig. For eksempel at det er for mange ufaglærte og for lite kvalifisert helsepersonell på sykehjem.  

 

– Følg linjeveien

Lisbeth Normann understreker at det er viktig å følge linjeveien.

 

– Hvis ikke ledelsen hører, går du til toppledelsen. Og nytter ikke det, bør du ikke gå til media, men til Helsetilsynet via Fylkeslegen, dersom det gjelder pasienter eller faglig forsvarlighet.

 

– Når bør sykepleiere gå til media, da?

 

– Av og til kan det være viktig å få en faglig debatt gjennom media, eller å få spisset en ting, men det er lett å miste kontrollen over temaet. Det kan også være en stor personlig belastning, så man må vite hva man gjør.

 

– Tror du frykten for å få sparken er en særdansk ting?

 

– Jeg tror ikke akkurat den frykten er så stor i Norge. Her er nok folk heller redd for sanksjoner fra kolleger og ledelse, og vil helst unngå et stempel som "vanskelig". Derfor er det så viktig at lederne skaper en kultur hvor det er greit å si ifra, sier Normann.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sykepleiere skal under ingen omstendighet la seg skremme til taushet, sier Grete Christensen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse