fbpx Skumle spirer Hopp til hovedinnhold

Skumle spirer

I Europa blir de forbundet med E-coli og i USA har de nettopp forårsaket 20 tilfeller av Salmonella Enteritidis. I går advarte amerikanske myndigheter visse grupper mot å spise spirer i det hele tatt og i Norge har Mattilsynet advart mot hjemmespiring.

Siden 1996 har rå og lettere kokte spirer av forskjellige slag ført til 30 sykdomsutbrudd, skriver det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) på sine nettsider. Vi går ut ifra at de mener bare i USA.

 

– Jeg kjenner ikke til hvilke tall de har brukt. I Norge har vi hatt ett utbrudd med Salmonella i 2007 hvor smittekilden var spirer, sier Line Vold, rådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

 

Frøene kan bære smitten  

 

Vi har ikke rukket å fordøye at 46 mennesker mistet livet i Europa som følge av E-coli-infiserte bønnespirer, før det meldes om at åtte nye mennesker nå er rammet av blodig diaré i Bordeaux i Frankrike. Sju av dem har deltatt på samme arrangement og seks av dem har spist spirer. Bakterien var i går påvist hos tre av dem.

 

Og det verste av alt - smitten kan overleve fra frø - det hjelper altså ikke å dyrke frem sine spirer selv og tro at man unngår styggedommen. I Norge har Mattilsynet advart mot hjemmespiring inntil videre. I Frankrike har den velrenommerte engelske frøprodusenten Thompson & Morgan levert frøene, og en talskvinne fra selskapet sa på BBC i går at de aldri tidligere har hatt slike problemer knyttet til sine frø. Nå jobbes det på spreng for å finne ut om smitten kommer derfra, fra den italienske leverandøren som har solgt frøene, eller fra dem som har dyrket frem spirene lokalt i Frankrike.

 

Fraråder sårbare å spise spirer

 

I går gikk det også ut en advarsel fra FDA. Alfalfaspirer og kryddersterke spirer av merket "Evergreen Produce" blir her forbundet med 20 nylige tilfeller av Salmonella Enteritidis, hvorav en så alvorlig at det ble sykehusinnleggelse. Statene som er rammet er Idaho, Montana, New Jersey, North Dakota og Washington State. Bakterien kan gi alvorlig sykdom for sårbare grupper og kan føre til dødsfall dersom antibiotika ikke blir gitt. De fleste friske kommer seg etter fire til sju dager uten behandling.

 

Likevel har FDA funnet det best å råde barn, eldre, gravide og personer med svekket immunsystem til å ikke spise spirer av noen sort, verken alfalfa-, kløver-, reddik- eller bønnespirer.

 

Norge tar det med ro

 

Norske myndigheter har ikke gått så drastisk til verks.

– Det er en vurdering som vi gjør fortløpende i samarbeid med Mattilsynet. Men så langt har vi ikke hatt noen tilfeller av smitte i Norge i denne omgang, og har ingen indikasjoner på at det finnes matvarer med denne smitten på det norske markedet. Vi finner det derfor per i dag ikke nødvendig å gå ut med noen advarsel, sier Vold.

 

Hun forteller at vi har hatt utbrudd forårsaket av spirer også i Norge tidligere, men farlige bakterier kan være på mange andre matvarer også.

 

– Skulle vi gått ut med advarsel mot å konsumere alt som har vært årsak til utbrudd gjennom tidene, ville det ikke blitt mye igjen å spise, kommenterer Vold.

 

Torunn Stalheim er rådgiver i Mattilsynet. Hun forklarer at når det gjelder smittebefengte spirer er det frøene som har vært smittekilden i de fleste tidligere utbruddene.

 

– Derfor bør man i industrien behandle frøene med hypokloritt som er en type klor, før man legger dem til spiring, sier hun.

 

– Hva er det med spirer som gjør at de lettere bærer skumle bakterier enn andre grønnsaker?

 

– De dyrkes ikke nødvendigvis til konsum av mennesker, men for dyrefôr og beitemarker, ikke alltid under de mest hygieniske forhold. De kan derfor være forurenset etter kontakt med dyr eller av gjødsel og vann, sier Stalheim.

Skulle vi gått ut med advarsel mot å konsumere alt som har vært årsak til utbrudd gjennom tidene, ville det ikke blitt mye igjen å spise, sier Line Vold i Folkehelsa.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse