fbpx Akseptabelt - men ingen lønnsfest Hopp til hovedinnhold

Akseptabelt - men ingen lønnsfest

Alle ansatte i kommunesektoren får et generelt tillegg på 1,72 prosent, minimum 7 000 kroner per år. Lønnstillegget gjøres gjeldende med virkning fra 1. mai 2011.

- Resultatet er akseptabelt. Vi har hentet inn deler av det lønnsmessige etterslepet. Med en totalramme på 4,3 prosent har vi oppnådd et viktig mål, sier Unni Hembre, nestleder i Unios forhandlingsutvalg i kommunal sektor og nestleder i Norsk Sykepleierforbund.

Rammen for oppgjøret i kommunesektoren er noe høyere enn det som er avtalt så langt i andre avtaleområder.

- Det var helt nødvendig for å ta igjen noe av det lønnsmessige etterslepet kommuneansatte har hatt, sier Unni Hembre.

 

Endringer i minstelønn

Endringene i minstelønn for stillinger med krav om høyskoleutdanning er 328 000 kroner, stigende til 381 500 kroner etter ti år. For stillinger som krever ytterligere spesialutdanning er minstelønnen 347 000 kroner, stigende til 405 000 kroner etter ti år. Stillinger med krav om mastergrad har en minstelønn på 372 000 kroner, stigende til 447 600 kroner etter ti år.

 

Rekruttere og beholde

Kommunene har store utfordringer med å rekruttere og beholde dyktige og kompetente medarbeidere med universitets- og høgskoleutdanning. Selv om rammen i årets oppgjør er akseptabel, konstaterer Unio at løsningen i oppgjøret ikke i tilstrekkelig grad verdsetter denne kompetansen.

- Resultatet er ikke et godt nok grunnlag for å øke rekrutteringen av den nødvendige kompetansen innbyggerne er avhengige av. Skal kommunene opprettholde god kvalitet i tjenestene, må vi ha nye og bedre løsninger for kommende oppgjør. Dette er en felles utfordring for KS og organisasjonene, mener NSFs nestleder, Unni Hembre.

 

Delvis fornøyd arbeidsgiver

Arbeidsgiverorganisasjonen KS er fornøyd med å kunne tilby de ansatte i kommunal sektor lønnstillegg som er på høyde med andre sektorer i samfunnet. Men mener en ramme på 4,3 prosent er på grensen av det kommuneøkonomien tåler.

- Det er ingen tvil om at resultatet er godt i overkant av hva norsk kommuneøkonomi gir rom for. I statsbudsjettet ble det forutsatt en lønnsvekst på 3,25 prosent, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

- Med dette resultatet har kommunesektoren fått en lønnsutvikling de siste to årene som er om lag den samme som i staten. Det er viktig, ikke minst i konkurransen om kompetent arbeidskraft, sier Sundnes.

 

Løsning i staten

Partene i det statlige tariffoppgjøret ble enige vel ett døgn før fristen utløp.

- Alle får reallønnsvekst. Det generelle tillegget er på minimum 7000 kroner, og 1.72 prosent fra lønnstrinn 53, sier forhandlingsleder for Unio i staten, Arne Johannessen.

I tillegg til et generelt tillegg, skal det være lokale forhandlinger. Der skal det forhandles om 0,25 prosent av den samlede lønnsutbetalingen på hvert forhandlingssted. De lokale forhandlingene skal foregå til høsten.

Det er imidlertid et stykke igjen før lønnsutviklingen i staten tilsvarer sammenlignbare grupper i industrien. De offisielle tallene viser at forskjellen fortsatt var på over 114 000 kroner i 2010.

- Dette er utfordringer vi tar med videre til hovedoppgjøret i 2012, sier Johannessen.

 

Brudd i Oslo kommune

I Oslo kommune ble det brudd i forhandlingene og oppgjøret går nå til mekling. Når meklingen starter, avgjøres i samråd med Riksmeklingsmannen. Blir det ikke enighet, vil Unio Oslo ta ut medlemmer i streik.

- Vi har hatt en god dialog med kommunen og trodde det var mulig å komme til en løsning. Men Oslo kommunes tilbud på 3,7 prosent ligger langt under det som ble gitt i alle andre norske kommuner, sier forhandlingsleder for Unio Oslo, Terje Vilno.

De andre kommunene fikk en ramme på 4,3 prosent - 0,6 prosent høyere enn tilbudet fra Oslo kommune.

Vilno mener Oslo kommune ikke har forstått at man er nødt til å være en attraktiv arbeidsgiver med gode lønns- og arbeidsvilkår - ellers er man ikke i stand til å rekruttere og beholde høyt utdannet fagpersonell.

 

Fakta om oppgjøret

Lønnsoppgjøret 2011 er et mellomoppgjør, altså en justering av lønnen mellom to hovedoppgjør. Her forhandles det i hovedsak om lønnsregulering for annet avtaleår og utsiktene for annet avtaleår.

Unio forhandler på seks ulike tariffområder for sine medlemmer. Det er staten, KS-området og Oslo kommune. Forhandlingene i Spekter (helseforetakene), HSH og KA vil finne sted i løpet av mai og juni.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse