fbpx Offentlig sektor må ha minst 4 prosent Hopp til hovedinnhold

Offentlig sektor må ha minst 4 prosent

- Resultatet i privat sektor kan ikke uten videre legges til grunn for lønnskravene i offentlig sektor, mener Anders Folkestad.

Unio-lederen er klar på at resultatene i lønnsoppgjørene i stat og kommune, må ligge over resultatet på 3,65 prosent som partene ble enige om i privat sektor. Folkestad mener at et fornuftig og moderat oppgjør tilsier en lønnsvekst på mellom 4 og 4,5 prosent i offentlig sektor.

I dag startet forhandlingene i tariffoppgjøret 2011 i offentlig sektor for staten, KS og Oslo kommune. Fristen for forhandlingene er natt til 1. mai. Dersom partene ikke innen fristen har kommet til enighet, går partene til mekling.

 

Ingen lokale forhandlinger

I privat sektor ble resultatet et tillegg på to kroner timen, eller rundt 4 000 kroner i året, for alle. I tillegg kommer et ekstra lavlønnstillegg på en krone timen til dem som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn som utgjør om lag 340 715 kroner.

- Dette er imidlertid ikke et endelig tall. Lønnsveksten i privat sektor er anslått til 3,65 prosent i sentrale tillegg, men vil stige når alt blir regnet med. I fjor var rammen i frontfagene på 2,8 prosent mens resultatet i industrien ble en vekst på 4,1 prosent. Skal offentlig sektor holde tritt med privat sektor må vi har minst 4 prosent. Jeg ser ingen grunn til å justere dette ned, snarere tvert imot. Kravene kommer nok til å ligge et stykke opp på firetallet. Det er jeg ganske sikker på, sier Folkestad.

I offentlig sektor er det kun ett oppgjør, og ingen egne lokale forhandlinger i etterkant.

 

Ikke snakk om lønnsfest

- Kravet vil ikke innebære noen lønnsfest, men være en liten innfrielse av de forventningene våre medlemmer har, understreker Unio-lederen. Han viser til at ansatte i offentlig sektor har sakket akterut lønnsmessig sammenlignet med funksjonærer i industrien.

- Skal offentlig sektor ha en mulighet til å sikre seg nødvendig kompetanse og fagfolk, må ikke offentlig sektor være for gjerrig i en tid der det er kamp om kompetansen, konkluderer Folkestad.

 

Kommunesektoren

- Uten sykepleiere på vakt, lærere i klasserommet, førskolelærere i barnehagene, og andre med høyskoleutdanning, vil ikke kommune-Norge kunne gi innbyggerne gode velferdstjenester, sier Mimi Bjerkestrand, forhandlingsleder i Unio-Kommune.

Unio-Kommune krever:

• Et generelt prosentvis tillegg på 2,3 prosent per 1.mai til alle arbeidstakere og tilsvarende minstelønnshevinger.

• Sentrale tiltak som sikrer ytterligere lønnsutvikling for stillinger med krav om universitets-/høgskoleutdanning.

• Den økonomiske rammen for oppgjøret må ta opp i seg den forventede lønnsutviklingen for industrien, både arbeidere og funksjonærer i NHO-området, samt kompensere for etterslep.

Unio-Kommunes krav HER.

 

Staten

Unio Stat har et mål om at både lønnsutvikling og lønnsnivå i staten skal tilsvare utviklingen til sammenlignbare grupper i industrien. De offisielle tallene viser at forskjellen fortsatt var på over 114 000 kroner i 2010.

Også forhandlingsleder Arne Johannessen mener at lønna er et viktig virkemiddel for at staten skal kunne rekruttere og beholde kompetent arbeidskraft.

- Vi mener den økte lønnsforskjellen mellom staten og privat sektor fører til at staten taper i kampen om å beholde og rekruttere de best kvalifiserte arbeidstakerne.

 

Oslo kommune

- Våre krav til Oslo kommune er at den økonomiske rammen for oppgjøret tar opp i seg den forventede lønnsutviklingen til sammenlignbare grupper i privat sektor, sier forhandlingsleder for Unio Oslo, Terje Vilno.

- Det er ingenting som tyder på at lønnsveksten i privat sektor blir lavere i år enn i fjor, og tallene fra Teknisk beregningsutvalg viser at det er nødvendig med kompensasjon for etterslepet for ansatte i Oslo kommune, sier Vilno.

Unio Oslos krav HER.

 

Fakta om oppgjøret

Lønnsoppgjøret 2011 er et mellomoppgjør, altså en justering av lønnen mellom to hovedoppgjør. Her forhandles det i hovedsak om lønnsregulering for annet avtaleår og utsiktene for annet avtaleår.

Unio forhandler på seks ulike tariffområder for sine medlemmer. Det er staten, KS-området og Oslo kommune som startet forhandlingene i dag. Forhandlingene i Spekter, HSH og KA vil skje i løpet av mai og juni.

Kravet vil ikke innebære noen lønnsfest, men være en liten innfrielse av de forventningene våre medlemmer har.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse