fbpx Likelønnspott på 50 øre timen Hopp til hovedinnhold

Likelønnspott på 50 øre timen

Et generelt tillegg på 1 krone og en likelønnspott på 50 øre per ansatt, er hovedinnholdet i det anbefalte forslaget til tariffavtale for frontfagene.

Fellesforbundet og Norsk Industri ble etter nesten elleve timer på overtid søndag formiddag enige om ny tariffavtale for den konkurranseutsatte industrien.

- Vårt anbefalte forslag kan brukes av andre forbund som mal og vil kunne gi mange kvinner og lavtlønte et godt lønnstillegg, mener Fellesforbundets leder Arve Bakke.

 

Likelønnsmodell

Arve Bakke trekker spesielt fram modellen for likelønn.

- Modellen innebærer at alle bedrifter skal gå gjennom lønnsforskjellene i sin bedrift og bruke 50-øringen til å utjevne kjønnsbaserte lønnsforskjeller. Der hvor det ikke er mulig å dokumentere slike lønnsforskjeller vil alle ansatte få 50 øre i tillegg til 1 krone i generelle tillegg.

50 øre per time utgjør om lag 1 000 kroner i tillegg per ansatt i året. Forhandlingene skal være avsluttet innen 1. juli og tilleggene skal gis med virkning fra samme dato.

Leder i LO Trondheim, Arne Byrkjeflot, er ikke tilfreds med forslaget.

- Jeg er skuffet over at likelønnsprofilen bare dreier seg om 50 øre som fordeles innen den enkelte bedrift. Alle vet at lønnsforskjellene først og fremst dreier seg om lønnsforskjeller mellom bransjer, ikke mellom bedrifter, sier Byrkjeflot til ntb.

 

Krever mer til likelønn

- Ei krone i generelt tillegg og 50 øre til likelønn holdt til å avverge streik i industrien, men det holder ikke i offentlig sektor, advarer Unio-leder Anders Folkestad.

Folkestad får støtte fra NSF-leder Lisbeth Normann på at forslaget til tariffavtale i frontfagene ikke kan føres videre som en blåkopi i offentlig sektor. Hun trekker fram ferske tall fra Teknisk Beregningsutvalg der det går fram at kvinner med inntil fire års høyere utdanning i snitt tjener 412 000 kroner i året, mens menn tjener 521 900 kroner.

- Derfor forventer vi at regjeringen kommer med friske penger slik at vi kan få tatt et krafttak for likelønn. Det er opp til regjeringen å innfri sin del av forventningene. Rammene innefor det tradisjonelle lønnsoppgjøret er ikke tilstrekkelig, slår Normann fast.

 

Til uravstemning

Avtalen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer med svarfrist 30. april. I Norsk Industri er det styret som avgjør om man skal slutte seg til det anbefalte forslaget.

Avtalen går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer med svarfrist 30. april.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse