fbpx Leseboka Hopp til hovedinnhold

Leseboka

Illustrasjonen viser bøker i ulike farger.

Enhetsskolen og Egner står for meg som bærebjelker i et framvoksende nasjonalt fel­lesskap.

I byen og på landet het min første lesebok, utgitt av Cappelen forlag og formgitt av Thorbjørn Egner. Det skulle bli nærmere tjue lesebøker for norske elever fra Egners hånd.

Jeg har noen av bøkene ennå. De enkle og vakre illustrasjonene vekker gode minner hos meg. Selv om ikke alt var bra i norsk skole i begynnelsen av 1960-tallet – noe Jens Bjørneboe fikk godt frem i romanen om Jonas – er min skolebarndom full av gode min­ner. Mange av dem er knyttet til Thorbjørn Egners geniale og humør­fyltetegninger.

Når Egner ble minnet på sin 100-års­dag, var jeg glad for å ha fått del i hans bildeverden. Det er først og fremst bildene jeg bærer med meg videre i livet. For meg er lesebøkene gode minner om den norske enhetsskolen.

Enhetsskolen og Egner står for meg som bærebjelker i et framvoksende nasjonalt fel­lesskap preget av samhold og solidaritet. Det var før privatskolene appellerte til middelklassens for­eldre sine ambisiøse planer for sine barn.

I 1960-tallsskolen var vi som kom fra arbeiderklassen like­verdige med middelklassens og borgerskapets barn. Vi utviklet et nasjonalt felles­skap i skolen. Der lærte vi å være sammen, og at det var like greit å være barn av en feier eller tømrer som en bank­funksjonær eller direktør. En av våre fellesnevnere var de etter hvert så slitte lesebøkene til Thor­bjørn Egner.

De enkle og vakre illustrasjonene vekker gode minner hos meg.
Karl-Henrik Nygaard

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse