fbpx Brukere styrer seg selv Hopp til hovedinnhold

Brukere styrer seg selv

– Her har alle erfaring med psykiske lidelser, sier Beth Ford. Hun er sjefen på brukerdrevne senteret Florid.

Vi er i Øst-London, ikke langt fra forretningsstrøket City.

I Commercial street, inneklemt mellom butikker og verksteder, holder Florid til. Avtalen nærmer seg. Klokken blir ti og resepsjonisten gir beskjed:

Ta heisen opp, Beth Ford vil møte deg i tredje.

Bestillingen har vært å treffe en psykiatrisk sykepleier nær pasientene. Ford har tittel «koordinator», en typisk sykepleierrolle. Men hva driver egentlig Florid med?

Der kommer hun. Med imponerende tatoveringer på begge armene er hun en atypisk sykepleier.

Vi passerer et konferanserom. En dame foreleser. På tavlen står det: «Hvordan oppdage symptomer på misbruk hvis personen ikke sier noe selv?»


– Look after yourself

Ford viser vei i kjapp takt til kontoret innerst i etasjen. Undervisningen vi passerte har ingenting med Florid å gjøre, opplyser hun.

Den er for helsepersonell.

– Men du er sykepleier?

– Nei.

Hun er såkalt bruker. Slik alle i Florid er.

– Alle som jobber her har erfaringer med psykiske lidelser, fastslår hun og opplyser at det er en travel dag.

Det er jo fredag. En mann stikker innom.

– Gå hjem! sier Ford.

Telefonen ringer:

– Hallo, Fred, svarer Ford.

– All right, baby. You still get paid, darling. All right, sweety. Look after yourself, yeah? So speak to you soon.

Før hun avslutter samtalen lover hun Fred å sende det han trenger i posten. Det var en av sine ansatte hun snakket med.

– Mad day, gjentar hun, mens hun taster på telefonen.

– Hvorfor sendte du den mannen hjem?

– Han burde ikke være her. Han er uvel. Forkjølet.

Hun bekrefter at han er en ansatt.

– La meg gjøre ferdig denne tekstmeldingen. Er det greit at jeg jobber mens vi snakker?


– Det er livet

På rommet har hun det meste innen rekkevidde. Pc med to skjermer, arkivskuffer, lapper med gode ord for dagen, kosedyr som er gaver fra fornøyde brukere.

– Vi kaller brukerne som jobber her for «bods». Det kommer av ordet «bodies». Bod betyr person.

Ordet «florid» har mange betydninger. Det kan bety blomstrende, overlesset eller rødmusset. Men det er også et uttrykk for svingende sinnsstemning.

En mørk mann med blå, glinsende trøye smyger seg inn i rommet. Han har sett kameraet og ber om å bli fotografert. Flere ganger. Han heter Sadek Miah. Mens han forteller om seg selv, går Ford ut av kontoret.

– Jeg har vært ute i tre og et halvt år nå, sier han med mild stemme.

Han har diagnosen schizofreni og var innlagt i tre-fire år.

– Nå bor jeg midlertidig i en leilighet. Om noen måneder skal jeg få min egen. I Tower Hamlet, like ved.

Han er 29 år, snart 30.

– Jeg tar medisiner, og er fornøyd med det.

Her jobber han 15–16 timer i uken. Lønnen kommer på toppen av trygden. Ingen vits å jobbe mer, for da vil han miste trygd. Han er født i Bangladesh, men flyttet til Birmingham da han var to år gammel sammen med familien, som fortsatt bor der.

– Er Beth en grei sjef?

– Strålende! Jeg kan ikke klage.

Han forteller at jobben hans er å gjøre det Beth Ford sier at han skal gjøre. I dag er oppdraget å frakte noe papirmateriale. Han kom hit til Florid fordi han hørte om prosjektet

– Så spurte jeg om jeg kunne få jobbe her. Jeg ble intervjuet, og fikk jobb. I et og et halvt år har jeg vært her. Det beste jeg vet er å våkne hver dag, dusje og spise frokost. Så går jeg på jobben, drar hjem og ser på tv. Det er livet. Det er ikke bra å bli sittende for seg selv.


Skriften på armen

Beth Ford kommer tilbake. Miah poserer enda mer, men nok får være nok: Som en myndig hundemor instruerer hun ham tilbake til arbeidet. Han gjør som hun sier.

– Du er en god sjef, fortalte han?

Et øyeblikk smiler hun sjenert, men så skynder hun seg å si:

– Florid har endret livet hans.

Sin egen bakgrunn vil hun ikke snakke om. Hun er urokkelig, ingenting kan lirkes ut av henne. Ikke engang om hun er vokst opp her på østsiden.

– Nei, min person har ingen interesse, mener hun.

Men tatoveringene på armene forteller sitt. «With a cut and a stitch My life my right», står det på venstre underarm. «My life my body» står det på den høyre. Og over albuen: «You never know your strength until your tested».

Hun langer over et A4-hefte i tjukt papir, Florid Bod Handbook, og forteller at her jobber noen og tredve personer i ulike antall timer. Selv jobber hun fullt og vel så det. For trenger noen henne en søndag, kan hun alltid nås på telefon.


En blanding av mennesker

I fire år har stedet eksistert. Ford har vært leder fra starten. Å intervjue henne er fort gjort:

– Hvor lenge er folk plassert her?

– Det er individuelt.

– Hvem hadde ideen til Florid?

– Brukerne.

– Hvordan er kjønnsfordelingen?

– En miks.

– Alder?

– Miks.

– Hvilken bakgrunn har de?

– Miks.

Telefonen ringer.

– Hello, honey bone, sier Ford.


Trener på å jobbe

Dette er altså Florids eneste kontor. Florid driver et nettsted, og de som jobber her hjelper til med å holde nettsiden i gang.

– Hvordan er egentlig forholdene for psykiatriske pasienter?

Hun er rask med å korrigere:

– Det heter ikke psykiatriske pasienter. Det heter mennesker med psykiske lidelser.

– Er det nok tilbud for dem?

– Aldri nok, synes jeg.

I håndboken står det om Florids mål og regler for dem som er ansatt. Det viktigste målet er å få folk tilbake i arbeid.

– Hvordan hjelper du dem?

– Jobber med cv-en. Bygger tillit. Hvis du vil jobbe, fins det arbeid. Vi jobber med utdanning også. Alle har individuelle behov. Se her. Hun slår opp på side 6.

– Det står i boken.

– Har du andre prosjekter?

– Alt står i boken.

Hun sitter ved pc-en. Klikk, klikk. Hun drar bilder hit og dit. Miah er der igjen. Hun reiser seg for å følge ham. Hun er snart tilbake og setter seg ved pc-en igjen. Klikk-klikk.

Lokalene tilhører stiftelsen London East NSH, som finansierer Florid. En blid mann med lilla Jimi Hendrix-trøye tar turen innom for å hilse på. Han er ikke bruker, men jobber i en annen etasje. Nå beundrer Beth Ford hans nye, hvite sko. Men hvordan holde dem så rene? Ford vet råd: Bruk hårspray! Nigel, som mannen heter, er begeistret.

– Er Beth en sånn som gir råd om det meste?

– Ja, ja, bekrefter Nigel.

Beth smiler fornøyd og får en god klem.


Kan ytre seg fritt

I håndboken står det at Florids nettsted er for brukere av psykisk helsetjeneste og deres nærmeste. Her skal det formidles meninger og informasjon på en ubyråkratisk måte, gjerne med humor. Alle skal kunne dele erfaringer og meninger uten å bli møtt med fordømmelse.

Det skrytes av East London HMS, som har vært tøff nok til å overlate utgiveransvaret til brukerne. Florid vil bidra til økt selvtillit, et meningsfylt liv og fremme sosial inkludering. Florid oppmuntrer brukerne til å ta ansvar for egen helse.

Florid-personene må være minst 18 år. Jobberfaring hos Florid kan de få bruk for i senere arbeid. Treningsprogrammene blir individuelt tilrettelagt og er delt i flere nivåer. Etter å ha bestått hver modul, får de ansatte et bevis som de kan vise til framtidige arbeidsgivere.

De Florid-ansattes rulleblad blir sjekket, men en kriminell fortid er ikke til hinder for å få jobb hos dem. «Er du bekymret eller vil fortelle om noe bra som har skjedd, husk at koordinator bare er en telefonsamtale unna», står det.


Selvskadere

På nettstedet kan man lese litt av hvert. Nyheten på topp handler om en 101-åring som har løpt en ti-kilometer i London. Flere blogger. En av dem kaller seg «Happy2bmad». Hun forteller at hun har jobb, hobbyer og psykiske problemer. Livet går opp og ned. «Hva er egentlig poenget med å være her? Hvorfor skal jeg streve hver dag for å komme gjennom?» skriver hun en depressiv dag.

Noen sliter med sex, andre med vektøkning som følge av medisiner. Selvskading er et hyppig tema.

Beth Ford er stadig der og svarer på spørsmål. En selvskader ber om råd, og Ford henviser til HUSH – Hidden Universe of Self-Harm.

– A wonderful group, skriver hun på nettet.

HUSH er en brukerstyrt støttegruppe for selvskadere. Den har møter tre ganger i uken, om tirsdagen bare for kvinner. Dessuten er det åpen telefonlinje hele døgnet – rett til Beth Ford eller en av hennes kolleger. Gruppen har nettside, også: www.hushproject.co.uk.

– Jeg håper dette hjelper. Beste hilsen fra Florid-koordinatoren, skriver Beth Ford.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse